Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dezvăluiri în cazul românului de 16 ani care a murit în timp ce muncea într-o pădure din Germania: Un angajat rupe tăcerea
WhatsApp
La sfârșitul lunii mai, un român în vârstă de 16 ani a murit în timpul unor lucrări forestiere pe teritoriul pădurii de stat din Steinach, Germania. Se pare că acesta se afla acolo fără o misiune. Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Și ce rol joacă companiile din Europa de Est în industria forestieră brută? Un angajat de la biroul forestier dă detalii din culisele industriei.

Detaliile sunt cele care te fac să te întrebi: Românul care a murit în luna mai, în timpul unor lucrări forestiere lângă Steinach, în sudul Turingiei, nu era doar un minor?! Se pare că tânărul de 16 ani decedat lucra și el pe teritoriul pădurii de stat din Turingia fără un ordin oficial de lucru. Cu alte cuvinte, el nu era angajat al unei companii. Detaliile exacte ale accidentului din zona de responsabilitate a biroului forestier Sonneberg nu sunt încă disponibile.

>>> Tragedie la locul muncă: Un român de 16 ani a murit în timp ce lucra într-o pădure din Germania. Poliția presupune că a fost un accident <<<

 

În acest moment nu este clar cine și dacă cineva poate fi tras la răspundere din punct de vedere juridic, deoarece, potrivit procuraturii din Meiningen, poliția judiciară încă investighează. Cu toate acestea, se pune întrebarea cum trebuie să fi fost condițiile în care acest tânăr a lucrat printre echipamente forestiere și copaci tăiați pe o pantă abruptă și nu a fost protejat în mod corespunzător în acest proces.

Oficiul forestier din Sonneberg este considerat în întreaga Turingia ca fiind un pionier în lupta împotriva molimii de gândaci de scoarță care face ravagii de cinci ani încoace. S-au depus eforturi uriașe pentru a îndepărta din pădure toți arborii infestați de gândaci. Cantități inimaginabile de lemn au fost îndepărtate într-un timp scurt. În unele momente, până la 16 utilaje mari au lucrat în zona biroului forestier Sonneberg.

Lucrătorii români, angajați de subcontractori pentru muncile grele

 

În pădurile din Turingia activează și companii austriece, care, la rândul lor, angajează subcontractori. Iar acestea angajează adesea muncitori români sau slovaci pentru munca grea și periculoasă din pădure.

Un angajat al biroului forestier - care insistă să rămână anonim - raportează că comunicarea cu lucrătorii forestieri străini este cea mai mare problemă dintre toate. Șoferii mașinilor uriașe vorbesc adesea doar câteva cuvinte de engleză, dacă nu chiar deloc. Pentru silvicultori, acest lucru înseamnă că uneori trebuie să treacă de mai multe ori pe zi pentru a verifica ce anume fac tăietorii de lemne.

De îndată ce ceva nu este în regulă, trebuie să raportăm și să încetăm lucrul împreună.

Toți silvicultorii sunt obligați să acorde o atenție strictă sănătății și siguranței la locul de muncă, a spus el. "De îndată ce ceva nu este în ordine, trebuie să raportăm și să punem capăt colaborării". Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat rareori. Ei pot interveni doar dacă echipamentul nu este în regulă.

Companiile din Europa de Este licitează cel mai mic preț

 

Erik Findeisen predă și cercetează utilizarea pădurilor la Universitatea de Științe Aplicate din Erfurt. De ce lucra românul minor în zona pădurii de stat - chiar și el poate doar să speculeze. Findeisen subliniază, de asemenea, că proprietarii de păduri - fie ele private sau publice, cum ar fi Thüringenforst - sunt de câțiva ani masiv dependenți de companii externe din cauza secetei și a gândacului de scoarță.

Pentru a putea curăța tot lemnul deteriorat, companiile ar putea apela la subcontractori, spune cercetătorul. Este dificil să urmărești totul, confirmă el: "Silvicultorii, care ar trebui să instruiască și să controleze, își ating în mod natural și ei limitele. Unii dintre ei trebuie să facă de patru până la șase ori mai mult decât tăierile anuale în patru luni, ceea ce înseamnă că se învârt în jurul lor și trebuie să ai grijă să nu se rupă."

Thüringenforst descrie într-un mod similar consecințele actualei "situații de avarie" atunci când este întrebat - ei sunt dependenți de furnizorii de servicii supraregionali: "Companiile forestiere locale nu dispun de capacitățile de utilaje și de forță de muncă de care au nevoie în prezent." De regulă, companiile forestiere străine provin din Austria, Republica Cehă, România sau Slovacia. Contractele sunt licitate în mod descentralizat de către birourile forestiere, iar cele mai mari de către sediul central al Thüringenforst pe o platformă UE.

Aici, decizia este luată, de obicei, de cel care oferă cel mai mic preț, spune cercetătorul forestier Findeisen. Iar acesta este oferit  adesea de companiile din Europa de Est. Acestea sunt de obicei foarte bine pregătite, spune cercetătorul.

Un tânăr român de 16 ani moare la muncă; nimeni nu e încă tras la răspundere

 

Dar angajatul biroului forestier din Sonneberg clarifică: dacă muncitorii angajați în acest fel îndeplinesc într-adevăr toate cerințele pentru a li se permite să facă această muncă periculoasă este o cu totul altă problemă. Aceasta este responsabilitatea subcontractanților. De ce se afla un minor singur pe panta abruptă și ce făcea acolo este încă un mister.

Findeisen, cercetător la Universitatea de Științe Aplicate, critică faptul că atât de multă muncă este efectuată acum de companii străine: "În țările de origine ale lucrătorilor, se exploatează diferența de salarii pentru a lucra ieftin aici, în Germania, dar acolo nu se îmbunătățește nimic durabil cu banii puțini". În plus, este absurd din punct de vedere ecologic ca muncitorii să traverseze jumătate din Europa pentru a obține locuri de muncă. În plus, mai puțini tineri din Turingia sunt instruiți în acest domeniu.

Va mai trece ceva timp până când vor exista noi concluzii cu privire la moartea românului de 16 ani. Atâta timp cât ancheta este în curs de desfășurare, Thüringenforst nu dorește să comenteze incidentul specific.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
DefenseRomania.ro
01 dec 2023, 12:52
DCBusiness.ro
09 dec 2023, 21:35
Astrosens.ro
01 dec 2023, 12:55
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
RadioDCNews.ro
07 dec 2023, 20:03
ParintiSiPitici.ro
09 dec 2023, 10:53
DCMedical.ro
08 dec 2023, 12:31
Spectacola.ro
08 dec 2023, 14:00
DCNews.ro
09 dec 2023, 17:54