Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Descoperire istorică în Marea Neagră: Va schimba din temelii tot ce știam
WhatsApp
  O expediție a unei echipe de specialiști din domeniul cercetării maritime a descoperit pe fundul Mării Negre vase naufragiate din epoca romană, bizantină și otomană.

Cercetătorii au descoperit un vas care zace în apele Bulgariei de circa 2.400 de ani. Arheologii cred că se află în fața celei mai vechi epave găsite vreodată în adâncul Mării Negre, scrie The Guardian.

Vasul descoperit pare a fi aparținut Greciei Antice, având catargul, cârma și băncile de vâslit sunt aproape intacte.

„O navă care a supraviețuit aproape intactă lumii antice, situată la 2 kilometri adâncime, este o descoperire pe care nimeni nu ar fi crezut-o posibilă vreodată”, a declarat Jon Adams, de la Universitatea din Southampton, conducătorul proiectului. „Acest lucru va schimba din temelii ceea ce știam până acum despre navigația în lumea antică”.

Se pare că vasul a fost o navă comercială, un model care, până acum, nu a fost văzut decât pictat pe vasele grecești de ceramică, spun cercetătorii din Black Sea MAP.

Echipa a declarat că nu intenționează să aducă vasul la suprafață.

Proiectul Black Sea MAP reunește cercetători maritimi din Marea Britanie, Statele Unite, Bulgaria, Norvegia, Suedia, Grecia și Ucraina, fiind finanțat de Fondul de caritate Julia și Hans Rausing.

În apele teritoriale ale României,  în timpul unui exercițiu de antrenament, scafandrii militari români au dat accidental, la 60 de metri adâncime, peste epavele a două nave.

Foto: Black Sea MAP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel