Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Demisii în masă ale angajaților din primăriile italiene. Guvernul vrea să le dea bonusuri de fidelitate 
WhatsApp
Primăriile din Italia pierd anual aproximativ 10 000 de angajați, astfel că Guvernul a decis să le acorde bonusuri de fidelitate pentru ca aceștia să nu mai demisioneze.
Foto: Unsplash/Jametlene Reskp

Scopul declarat al guvernului este ambițios. Proiectul de lege care acordă bonusuri salariale încearcă să oprească demisiile în masă ale angajaților municipali. Plecarea în masă, începută în anul 2016, a redus personalul cu aproape 65 de mii de persoane. 

Astfel, în proiectul de lege de reînnoire a contractelor angajaților din primării, aflat în prezent în examinare de către Ministerul Economiei înainte de un acord definitiv, a apărut un fel de „bonus de fidelitate”. Este vorba despre majorări salariale pentru angajații care petrec un anumit număr de ani ca angajați în cadrul instituțiilor din același municipiu. 

Paradox în Italia: primăriile își "fură" angajații. Cele mai bogate dau salarii mai bune

 

Documentul are un capitol intitulat "Relansarea atractivității instituțiilor" care ia act de "reducerea progresivă a personalului aparținând sectorului de funcții locale, care a ajuns de la 467.397 de angajați între 2016-2018 la 429.754 de angajați în perioada de reînnoire a contractelor în perioada 2019-2021, iar acum numărul acestora a scăzut și mai mult, la 403.633. 

Peste 10.000 de angajați pleacă din instituțiile locale în fiecare an. Și, în cea mai mare parte, aceștia nu sunt oameni care s-au pensionat, ci angajați care și-au părăsit voluntar locul de muncă.

Cei care au demisionat nu au fost atrași de salariile mai mari din sectorul privat, ci de salariile mai bune din alte administrații publice, din cadrul unor primării mai bogate care-i angajează la instituții deconcentrate, dar aceștia nu mai figurează ca angajați la primărie. 

Este un fel de „dumping” între primării care acum licitează salariile angajaților într-o fază de redresare în angajările publice (numai anul trecut au fost 173 000). Perzante sunt însă primăriile orașelor mici care nu îi mai pot ține cu salarii competitive. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel