"Gala de astăzi arată că societatea oferă recunoaştere profesorilor cu merite deosebite, chiar dacă din păcate, de multe ori, statul nu este capabil să o facă. Sectorul privat, atât de defăimat mai nou de unii politicieni tributari reflexelor comuniste, autoritariste, merită apreciat pentru angajamentul de a fi tot mai prezent în viaţa comunităţii şi de a suplini nevoia pe care actuala guvernare pur şi simplu o ignoră", a declarat preşedintele Klaus Iohannis în deschiderea Galei MERITO.
Preşedintele Klaus Iohannis a mai vorbit la întrevederea cadrelor didactice despre nevoia de a reduce birocraţia din sistem şi de a sprijini profesorii în formarea lor.
"Cariera didactică a fost una dintre cele mai intens dezbătute teme ale proiectului "România educată". Din toate discuţiile pe care le-am avut, au reieşit mai multe deziderate clare, precum nevoia de a susţine cadrele didactice printr-un proces riguros de selecţie, dar şi prin formare iniţială, formare continuă, de calitate, cu o pronunţată expunere la medii diverse de învăţare. Vorbim apoi de nevoia dascălilor de a fi sprijiniţi prin mentorat şi de a nu mai fi împovăraţi de excesul birocratic care ajunge să condiţioneze promovarea de pregătire a unor stufoase dosare cu acte", a mai declarat şeful statului.
Preşedintele Klaus Iohhannis a mai reiterat faptul că profesorii au un cuvânt greu de spus când vine vorba de sistemul educaţional şi că cei de la putere nu trebuie să îi considere executanţi ai deciziilor pe care le dau, ci parteneri.
"Nu în ultimul rând, cei care au performanţe, trebuie să fie răsplătiţi, iar cei care nu fac cinste acestei profesii, să părăsească sistemul de educaţie. În orice discuţie despre îmbunătăţirea calităţii procesului educaţional, cadrele didactice trebuie privite ca un partener cheie, nu ca un actor pasiv, suspus deciziilor statului de la nivel central", a mai delcarat Klaus Iohannis.
La gala MERITO, preşedintele a ţinut să le transmită guvenranţilor că mediul de afaceri nu trebuie descurajat atunci când vrea să se impşlice în îmbunătăţirea educaţiei din ţară.
"Faptul că avem aici mulţi oameni de afaceri implicaţi în proieicte educaţionale, ne arată că există deschidere din partea sectorului privat pentru cooperarea cu sistemul educaţional public din ţara noastră. O colaborare care nu poate fi decât de bun augur. (...) Este important ca statul să nu pună piedici mediului de afaceri atunci când acesta vrea să se implice în educaţie. Investiţiile ar trebui să fie încurajate şi nu doar sub forma unor sponsorizări pentru dotări, ci şi ca parte a unor intervenţii mai sistemice", a mai delcarat preşedintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a mai punctat faptul că ţara se confruntă cu provocări izvorâte şi din neglijarea educaţiei românilor de-a lungul anilor.
“În anul în care se premiază cea de-a patra generație de profesori «MERITO», ne confruntăm cu provocări severe, care riscă să afecteze însuși fundamentul democratic al României. Multe dintre aceste provocări, care ajung să pună în discuție chiar și parcursul european al țării noastre, au rezultat inclusiv din neglijarea, decenii la rând, a educației românești. La 30 de ani de la Revoluție și după un secol de unitate națională, românii își doresc un stat de drept funcțional și o economie dezvoltată. De fapt, ambele sunt clădite pe activism civic, gândire critică și pe un spirit antreprenorial bazat atât pe accesul la informație, cât și pe interpretarea corectă a acesteia”,a conchis şeful statului la gala MERITO.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News