Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Decizie fără precedent: Doar vaccinații au voie la restaurant, stadion sau la spectacol
WhatsApp
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a emis, joi seara, o decizie fără precedent: doar persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală au voie la restaurant. Au fost scoase testele rapide și cele PCR, ceea ce înseamnă, practic, obligarea la vaccinare.

CNSU a decis modificarea și completarea măsurilor adoptate la nivelul localităților în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Potrivit deciziei CNSU, doar a persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, pot avea acces, dar doar până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, în restaurante, baruri, cluburi și discoteci, cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte, instituții de cultură, evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive etc.), cursuri de instruire și workshop-uri pentru adulți, conferințe, săli de sport și/sau fitness, jocuri de noroc, piscine interioare, locuri de joacă pentru copii, săli de jocuri.

Masca de protecție este obligatorie în toate spațiile publice închise în cazul incidenței la 14 zile mai mare de 6/1000 de locuitori.

Doar vaccinații au voie la restaurant sau la spectacol

 

Sunt exceptate de la interdicția de circulație în afara locuinței/gospodăriei a persoanelor trecute prin boală, aplicabilă în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, în intervalul orar 20,00-5,00, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 6/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori și pe tot parcursul săptămânii, în localitățile unde incidența cumulată la 14 zile depășește 7,5/1.000 de locuitori.

CNSU decide, de asemena, că doar persoanele vaccinate sau trecute prin boală pot participa la evenimentele sau activitățile organizate și desfășurate în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor, în ultimele 14 zile este mai mare de 6/1000 de locuitori.

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seara, la TVR, că varianta emisă de CNSU este cea mai sigură.

„Peste 6 la mie păstrăm activităţile aşa cum sunt, activitățile economice, şi pentru HoReCa şi săli de sport şi alte activităţi, dar scoatem partea de testare, deci rămâne trecut prin boală şi vaccinat, pentru acces. Ni se spune de la specialişti că e mai sigură această variantă, cei care sunt testaţi se pot îmbolnăvi şi pot lua şi atunci pot să ajungă în ATI, există acest risc, se îmbolnăvesc şi nu se ştie cum va evolua boala. Pentru cei care sunt vaccinați sau au trecut prin boală riscurile sunt mai mici", a spus Cîțu.

CNSU permite fotbalul doar pentru vaccinați 

 

Numărul suporterilor pe stadioane ar urma să crească în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 6 la mie, potrivit deciziei CNSU, însă nu mai sunt admise testele. Prin decizia fără precedent a CNSU, doar vaccinații sau cei trecuți prin boală au voie pe stadioane.

Potrivit deciziei CNSU, în localitățile unde rata de infectare este mai mare de 6/1000 de locuitori în ultimele 14 zile, desfășurarea competițiilor sportive organizate în spații închise sau deschise poate fi realizată, doar în intervalul orar 5.00 - 24.00 cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului.

În aceste localități, accesul este permis dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Suporterii trebuie să poarte mască de protecție și să păstreze o distanță de minimum 1 metru între spectatori.

În vechea hotărâre, în localitățile unde incidenta ajungea la 3 cazuri la mia de locuitori, suporterii aveau voie pe stadioane doar în limita a 30% din capacitate, dar pe lângă cei care erau vaccinați sau trecuți prin boală, puteau intra și persoanele care prezentau un test rapid antigen sau un test PCR negativ.

(sursa: Mediafax)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
19 apr 2024, 22:40
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel