Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Decizie definitivă după ce compania maghiară Wizz Air a contestat ajutorul de stat oferit de România companiei Tarom
WhatsApp
Compania Wizz Air a luptat cu toate armele pentru ca ajutorul de stat oferit de guvernul României companiei Tarom să fie declarat incompatibil cu legile UE. 

În cele din urmă, după aproape patru ani de judecată, acest ajutor, în valoare de 36 660 000 EUR, este compatibil cu dreptul Uniunii, au decis judecătorii Curții Europene de Justiție. 

În februarie 2020, România a notificat Comisiei Europene un ajutor pentru salvare, constând într-un împrumut de aproximativ 36 660 000 EUR, pe care intenționa să îl acorde companiei aeriene românești TAROM.

Prin decizia din 24 februarie 2020, Comisia a clasificat această subvenție drept ajutor de stat compatibil cu piața internă. Compania aeriană Wizz Air a contestat această decizie la Tribunalul Uniunii Europene.

Prin sentința din 4 mai 2022, Curtea a respins recursul Wizz Air. Potrivit Curții, ajutorul în cauză este compatibil cu piața internă, întrucât urmărește prevenirea dificultăților sociale sau a eșecului pieței care ar putea rezulta dintr-o întrerupere a serviciilor TAROM privind conectivitatea regiunilor românești.

Wizz Air a făcut recurs

 

Wizz Air a contestat decizia Curții la Curtea de Justiție, care pe 15 ianuarie a respins recursul în întregime și confirmă astfel hotărârea Curții. Curtea reiterează că dimensiunea relativ mică a pieței relevante nu împiedică un serviciu prestat pe această piață să fie calificat ca important, dacă întreruperea acestuia riscă să provoace dificultăți sociale grave. 

Așa s-ar întâmpla în cazul încetării funcționării TAROM: ar fi în detrimentul conectivității regiunilor românești deservite exclusiv de această companie. În consecință, Comisia, în aprecierea existenței unui risc de întrerupere a unui serviciu important pentru societatea românească, nu a fost obligată să țină seama de dimensiunea pieței în care operează TAROM sau de cota pe care o deține.

De asemenea, Curtea respinge argumentele Wizz Air referitoare la ipoteza înlocuirii TAROM de către concurenții săi pe rutele interne operate exclusiv de această societate, precum și toate celelalte temeiuri juridice invocate de Wizz Air, informează Il Caso

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Știri Vezi toate articolele
pixel