Se ştie că marea majoritate a românilor au părăsit România în anii din urmă în căutarea unui trai mai bun. Aici au fost ameninţati de şomaj, de sărăcie, de lipsa orizontului profesional. Unii, poate, au fost atraşi de mirajul, de tentaţia oraşelor mari ale Europei.
"Oamenii care pleacă dintr-un sat din judeţul Vaslui, de exemplu, de obicei pleacă într-o mică localitate unde văru' i-a spus că găseşte un loc de muncă la o carmangerie. Şi nu va vedea niciodată Roma sau să se plimbe pe străzile Parisului. Uneori, locul în care pleacă este mai puţin dezvoltat decât centrul Bucureştiului, sau centrul Timişoarei, sau centrul Clujului. Asta este tragedia şi ăsta este lucrul pe care trebuie să-l înţelegem. Oamenii pleacă pentru că au nevoie de un loc de muncă bine plătit. Totul e relativ: dacă găsesc un loc de muncă mai bun decât în satul de unde vin! Puţini sunt cei aleşi care dacă au o pregătire deosebită sau o expertiză deosebită au plecat pentru a-şi împlini visul profesional sau de viaţă într-un loc foarte frumos, aşa cum este într-o capitală europeană." a spus senatorul USR.
Şi totuşi sunt mulţi români cu vizibilitate în marile capitale:
"Absolut. Revin la numere: un milion jumătate în Italia, un milion în Spania, câteva sute de mii în Franţa, în Germania şi cu cât de te duci înspre nord cifrele scad... Sunt din toate categoriile. Societatea românească e transpusă acolo. Ce-i important este cum îi putem ajuta pe oamenii de acolo să îşi dea seama, indiferent la ce nivel sunt şi cum sunt implicaţi local, că ei au forţă." este precizarea lui Radu Mihail.
Revenind la interesele românilor care pleacă, dincolo de câştig şi un loc de muncă...
"Omul care pleacă şi păstrează legătura cu România are două interese: bineînţeles că vrea să-i fie lui, lui personal şi familiei, şi sunt legaţi de ţara de destinaţie, apoi marea majoritate a celor care îşi petrec cel puţin vacanţele în ţară şi ar petrece şi mai mult timp în ţară dacă şi-ar putea permite. Ei sunt în procesul de a alege între a deveni rezidenţi stabili ai statului gazdă sau a găsi o oportunitate de a-şi îndeplini visul de a se întoarce în România." ne-a explicat senatorul USR Radu Mihail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News