Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dacian Cioloș: România şi Bulgaria, nu doar că au dreptul, dar sunt obligate să adere la Schengen prin legea europeană. Austria poate doar să amâne
WhatsApp
Eurodeputatul Renew Europe, Dacian Cioloş, membru al partidului REPER, a discutat în această dimineață, la RFI despre strategia României pentru aderarea la Spaţiul Schengen, după votul negativ al Austriei din Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne. 
Dacian Cioloș

Dacian Cioloș a fost invitatul dimineții la RFI, unde a discutat despre strategia României pentru aderarea la Spaţiul Schengen, după votul negativ al Austriei din Consiliul Justiţiei şi Afaceri Interne.

Ieri, președintele Klaus Iohannis a anunţat ce vor face autorităţile române mai departe în dosarul Schengen, arătând că România va merge pe calea diplomatică  și că nu se va ajunge la un proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Totodată, șeful statului a subliniat că nu va exista un boicot la adresa intereselor austriece.

Cioloș: „Austria nu poate decât să zădărnicească şi să amâne cu votul, cu acel veto, aderarea Românieil a Schengen“

 

„Și eu cred şi am spus-o de la început că aceste probleme nu se rezolvă altfel decât prin diplomaţie, pentru că în primul rând, aici nu-i vorba de Austria ca popor care s-a opus, ci un cancelar care reprezintă un partid cu înclinaţii naţionalist-populiste, care foloseşte tema migraţiei ca o temă de campanie electorală şi, practic, el s-a folosit în mod cinic de acest vot legat de România şi Bulgaria ca să încerce să câştige puncte acasă.

Deci, nu cred că e cazul să "pedepsim" întreg poporul austriac, ca să nu mai vorbim de faptul că acele companii împotriva cărora vor să se răzbune mulţi sunt companii româneşti care acţionează în economia din România şi noi am fi primii afectaţi. Dar, dincolo de asta, eu cred că orice astfel de problemă se rezolvă prin negocieri şi prin diplomaţie“, apreciază eurodeputatul Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș: România şi Bulgaria, nu doar că au dreptul, dar sunt obligate să adere la Schengen prin legea europeană

 

Potrivit lui Cioloș. „România şi Bulgaria, nu doar că au dreptul, dar sunt obligate să adere la Schengen prin legea europeană“. El continuă să explice: „Atunci când am semnat tratatul de aderare, atunci puteam să avem opţiuni, să facem ceea ce se numeşte în engleză Off out, aşa cum a făcut Irlanda, care a spus: domnule, noi, fiind o insulă, nu vom adera la Schengen niciodată. Mai sunt şi alte state membre care au decis astfel. Ei, România şi Bulgaria au spus noi vrem să aderăm la Schengen. Îndeplinesc condiţiile. Deci, Austria nu poate decât să zădărnicească şi să amâne cu votul, cu acel veto, această decizie“, a mai spus Cioloș

Preşedintele Klaus Iohannis participă, la această oră, la reuniunea Consiliului European în cadrul căreia va ridica şi tema aderării României la Schengen. Întrebat ce ar putea face Consiliul European de astăzi în acest sens, Dacian Cioloș a explicat: „E important ca acest Consiliu European, la nivel de şefi de stat şi de guvern, să dea în mod cât mai clar posibil un semnal că o decizie rapidă trebuie luată şi să ceară Consiliului de Miniştri să se reunească şi să caute soluţia pentru o aderare rapidă. Consiliu European nu poate să ia decizii cu putere juridică, însă poate să dea orientări politice care devin apoi obligatorii pentru Consiliile de Miniştri (...).

Acolo vor conta foarte mult atât discuţiile din plen, o discuţie politică în care să fie clar că nu foloseşte nimănui acest blocaj al Austriei şi Olandei, şi apoi vor conta foarte mult discuţiile bilaterale sau în grupuri de state membre, care ar putea avea loc între şefi de stat şi de guvern: România, Bulgaria cu Austria, cu Olanda, cu implicarea unor state membre importante care influenţează deciziile de acolo, pentru a-l determina pe cancelarul Nehammer să accepte negocieri formale în aşa fel încât să se găsească soluţia, pentru că în ianuarie va avea loc un consiliu de miniştri informal, minştrii de interne, şi acest subiect ar putea fi pus pe agenda acelui consiliu informal, nu pentru o decizie, dar pentru a se găsi soluţia“, a mai explicat europarlamentarul Dacian Cioloș

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel