Urmați această rețetă de unt de casă cu smântână și veți vedea cât de ușor este procesul de a face unt acasă. Un sfat: scoateți din frigider cu aproximativ 30 de minute înainte de a-l mânca dacă vrei să fie foarte cremos.
- 1 litru de smântână (conținut minim 35% grăsime)
- 1 praf de sare după gust (opțional)
- 1 mână de ierburi (opțional).
Pune smântâna într-un bol sau recipient adânc sau în paharul blenderului și începe să o bați cu niște tije electrice începând cu viteză mică.
Sfat: Păstrați smântâna la frigider, astfel încât să fie foarte rece când începeți să faceți untul de casă.
Dupa vreo 5 minute veți vedea că începe să se monteze crema. Este momentul atunci să creștem viteza blenderului sau mixerului la maxim.
Sfat: Asigurați-vă că aveți smântână normală și nu smântână de gătit lichidă, deoarece au compoziții nutriționale diferite.
Bateți în continuare, apoi crema își va schimba textura și va părea că începe să se taie, adică va forma bucăți solide gălbui pe o parte și pe cealaltă va apărea un lichid albicios, care este zerul. În acest moment continuați să bateți la viteză mică (ca să nu vă stropiți) până când zerul se desparte complet de untul de casă, ceea ce durează cam 4-10 minute, în funcție de temperatura smântânei.
Sfat: Dacă vrei să adaugi puțină sare sau ierburi aromatice în rețeta ta de unt de casă, acesta este momentul pentru că este moale și maleabil.
Pentru a separa zerul de untul în sine, există mai multe opțiuni:
- Puteți lua untul într-o bilă, îl înfășurați în tifon sau o cârpă curată și îl scurgeți bine, strângând cât puteți, astfel încât să elibereze tot lichidul rămas.
- Puteți scurge zerul din vasul sau paharul blenderului, lăsând doar untul, adăugați apa foarte rece, bateți de 2 sau 3 ori, aruncați acea apă și mai puneți din nou, și repetați acest proces până când apa curge limpede în loc de albicioasă.
- Puteți lua untul într-o bilă, îl puteți pune într-un recipient cu apă și gheață, îl „spălați” strângându-l cu mâinile, astfel încât să elibereze tot zerul posibil care ar fi rămas și repetați procesul schimbând apa până când iese nu albicioasă, ci transparentă.
Odată ce untul este bine separat de zerul de lapte, trebuie doar să-l usuci bine cu hârtie absorbantă pentru a elimina cât mai multă umezeală, să-l păstrezi într-un recipient sau borcan ermetic cu forma dorită (sau să-l învelești bine în folie de plastic) și pune untul de casă la frigider.
Sfat: Cu 1 litru de smântână veți obține între 350 și 400 de grame de unt de casă.
Ei bine, dacă îl ții la o temperatură între 0 și 8 ºC (în interiorul frigiderului) și ai adăugat sare (un conservant natural) deasupra, se poate păstra perfect câteva săptămâni.
În schimb, dacă îl lași la temperatura camerei, în aproximativ 10 zile va începe să-și piardă cremositatea și să devină râncezit, întrucât enzimele prezente în mod natural în lapte încep să digere grăsimile din untul de casă.
----------------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:
- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G
- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News