Inspectorul general al Poliției de Frontieră, Cornel Laurian Stoica, a prezentat recent noul cadru al călătoriilor, pregătit pentru intrarea României în Spațiul Schengen aerian și maritim.
Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București este pregătit pentru implementarea noilor reguli ale Spațiului Aerian Schengen. Una dintre cele mai așteptate schimbări este eliminarea obligativității opririi la tonetele de control ale Poliției de Frontieră pentru verificarea documentelor de călătorie. Această modificare va permite călătorilor să meargă direct către porțile de îmbarcare, simplificând astfel întregul proces și reducând timpul de așteptare la aeroport.
„Aeroportul Internaţional «Henri Coandă» Bucureşti este unul din cele 17 aeroporturi pe care, începând cu data de 31 martie, vor fi ridicate controalele de frontieră pentru cetăţenii statelor Schengen. De la această dată controalele la frontierele aeriene şi maritime se elimină, iar persoanele se vor putea deplasa către sau dinspre alte state membre Schengen fără a fi supuse controalelor de frontieră(..) Poliţiştii vor avea în dotare dispozitive mobile de control cu care vor efectua aceste verificări. În situaţia în care suspiciunile nu se confirmă, persoana îşi poate continua călătoria.”, a precizat Cornel Laurian Stoica.
Inspectorul general al Poliției de Frontieră a explicat că începând cu data de 31 martie, controalele la frontierele aeriene și maritime se vor elimina complet pentru cetățenii români. Această schimbare va afecta și călătoriile minorilor. Potrivit declarațiilor inspectorului general al Poliției de Frontieră, minorii nu vor avea nevoie de niciun aviz suplimentar pentru a călători în spațiul Schengen și vor putea utiliza aceleași documente ca și înainte.
”Dacă minorul călătoreşte însoţit doar de un părinte sau de o terţă persoană sunt necesare: document de călătorie valabil; acordul celuilalt părinte dacă călătoreşte însoţit doar de unul dintre părinţi; acordul ambilor părinţi când călătoreşte însoţit de altă persoană decât părintele; doar documentul de călătorie dacă se deplasează la domiciliu/reşedinţă şi face dovada în acest sens; doar acordul unuia dintre părinţi când se deplasează la studii/concursuri/tratament medical şi face dovada scopului declarat al călătoriei.
Dacă minorul are peste 16 ani şi călătoreşte neînsoţit va avea nevoie de: document de călătorie valabil; acord din partea ambilor părinţi; doar document de călătorie dacă face dovada domiciliului/reşedinţei în ţara în care călătoreşte”, a mai explicat Inspectorul general al Poliției de Frontieră, conform Radio Impuls.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News