Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cum a reușit un fotograf să își ferească ferma de incendiile puternice provocate de căldura din Portugalia
WhatsApp
În timp ce incendiile de vegetație din Portugalia au măturat terenul, acest fotograf a luptat pentru a-și salva ferma. În contextul unei călduri record și al incendiilor care au cuprins întreaga Europă, Matthieu Paley de la National Geographic a luptat cu flăcările la ferma sa de lângă Lisabona.

În momentul în care flăcările i-au distrus magaziile de unelte și au început să se îndrepte spre casă, Matthieu Paley își stropise deja terenul cu apă și se grăbise să ridice un capăt al cotețului său mobil, fără ușă, pentru ca păsările să poată scăpa pe partea de jos.

Locuitorii Portugaliei sunt familiarizați cu incendiile de vegetație. Dar joia trecută, în timp ce un val de căldură record și-a început marșul prin Europa, unele părți ale țării au depășit 46 grade Celsius, un record al lunii iulie.

Acest lucru a contribuit la aprinderea a 170 de incendii într-o singură zi, incendii care au izbucnit din sudul coastei Algarve până în nordul îndepărtat al țării. Chiar în afara Lisabonei, flăcările s-au repezit pe pantele mărăcinoase din jurul unui castel istoric din Palmela - un incendiu pe care Paley l-a urmărit din curtea sa în timp ce se îndrepta spre casa sa din apropierea satului.

 

Cum a reușit un fotograf să își ferească ferma de incendiile puternice provocate de căldură, din Portugalia

 

Fotograful de la National Geographic nu este străin de schimbările climatice; de curând a făcut fotografii cu oameni care suferă din cauza căldurii extreme în Pakistan. Dar în timp ce acest incendiu de vegetație exploda și se rostogolea spre mica sa fermă - și în timp ce pompierii și poliția îl îndemnau să fugă - Paley a văzut schimbările climatice alergând spre ușa sa.

"Am văzut aceste flăcări uriașe venind spre mine", spune Paley. Până atunci, "nu credeam că mi se poate întâmpla mie. Nu credeam că se va întâmpla aici".

În ultima săptămână, în timp ce Marea Britanie, în mod normal răcoroasă și cenușie, a atins 40 de grade Celsius pentru prima dată în istorie, căldura excesivă a declanșat incendii masive în întreaga Europă de sud. Flăcările au provocat evacuări în Spania, Franța și în suburbiile Atenei, au transformat rezervoarele de gaz în bombe în Toscana și au devastat atât de multe cartiere din Londra încât primarul Sadiq Khan a declarat pentru BBC Radio că pompierii au avut cea mai aglomerată zi de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Dar, în timp ce în unele țări, inclusiv în Franța, incendiile au fost cele mai grave din ultimele decenii, noi cercetări publicate luna trecută sugerează că astfel de săptămâni ar putea deveni o caracteristică tot mai frecventă a verilor europene.

 

Schimbările climatice au crescut severitatea valurilor de căldură și a condițiilor meteorologice care favorizează incendiile

 

Dar capacitatea continentului de a lupta împotriva incendiilor a ținut în mare parte aceste incendii sub control - până în ultimul deceniu.

Acum, la fel cum incendiile din Australia și California s-au transformat în monștri incontrolabili care depășesc capacitatea pompierilor de a le stinge, "se pare că începem să vedem această schimbare și în sudul Europei", spune Jonfre Carnicer de la Universitatea din Barcelona, autorul principal al studiului publicat la sfârșitul lunii trecute în Scientific Reports.

Vremea extremă duce la incendii extreme pe care regiunea mediteraneană se luptă să le stingă. Paley, de exemplu, vede această nouă realitate ca pe un motiv pentru a încerca să recalibreze modul în care trăiește.

 

Un refugiu sub asalt

 

Originar din Franța și un tip neliniștit, Paley s-a mutat în Portugalia în urmă cu câțiva ani. Inspirat de oamenii pe care i-a întâlnit în timp ce realiza un reportaj despre alimentația umană și dorind să devină mai autosuficient, el și familia sa au cumpărat câteva hectare de pășune în afara orașului Palmela. S-a documentat despre agroforesterie, cu gândul de a încorpora mai multe plante native și procese naturale în agricultura pe care dorea să o facă. A plantat butași de salcie, plop, soc, smochine și alți pomi fructiferi.

"Întotdeauna am crezut că este o experiență atât de spirituală să cultivi lucruri, să te hrănești, să te implici și să ai mâinile murdare și pline de pământ", spune Paley. "Și asta a fost obsesia mea: să trăiesc pe pământ în căsuța mea de lemn, în afara rețelei.".

Dar joia trecută Soarele a fost atât de puternic, încât oficialii guvernamentali, temându-se că scânteile ar putea declanșa cu ușurință un incendiu, au cerut oamenilor să nu folosească nici măcar utilaje precum drujbele. Până spre sfârșitul dimineții, focul a izbucnit pe terenul castelului, iar un vecin l-a rugat pe Paley să îl ajute să își curețe acoperișul cu furtunul.

 

În doar 45 de minute, incendiul s-a extins la 1.000 de acri

 

Căldura era nebună, iar vântul de sud era neobișnuit. Aproximativ 45 de minute mai târziu, incendiul de la Palmela se extindea la 1.000 de acri. "S-a extins atât de repede", spune Paley.

Un elicopter a făcut descărcări de apă, dar flăcările au trecut printre copaci și ierburi invazive și, în jurul prânzului, au pătruns pe terenul lui Paley. Acolo, focul a ars două magazii de echipament, distrugând uneltele și semințele, și a distrus o rulotă în care locuiau niște prieteni. Au ars multe plante și materiale de irigare. În timp ce se îndrepta spre casa lui Paley, acesta și fiul său au luat laptopul și amintirile.

"Mă rugam doar cruță casa de lemn", spune Paley.

Flăcările au ratat casa. Nimeni nu a fost rănit. Și, deși un vecin a pierdut o grămadă de porumbei, cele nouă găini ale lui Paley au supraviețuit, iar aproximativ 70 la sută din copacii pe care îi plantase nu au ars nici ei. Paley spune că se simte extrem de norocos, mai ales știind cum s-au descurcat mii de alți europeni.

 

În Spania și Portugalia, bilanțul victimelor a depășit 1.700 de morți


Valul de căldură din Europa, deși a fost de scurtă durată, a fost devastator în parte pentru că foarte puțini oameni de pe continent au aer condiționat. Numai în Spania și Portugalia, bilanțul victimelor a depășit 1.700 de morți, a declarat un oficial al Organizației Mondiale a Sănătății la 22 iulie. Mulți experți suspectează că numărul deceselor în Europa va fi de mai multe mii și nu va fi complet contabilizat decât peste câteva săptămâni.

Între timp, continentul a înregistrat deja aproape de două ori mai multe incendii și mai mult decât de două ori mai mult teren ars decât în orice alt an din 2006 încoace. Șinele de tren au luat foc în Anglia, în timp ce un incendiu în Slovenia a declanșat muniție neexplodată rămasă în urmă din Primul Război Mondial, a raportat Associated Press.

Oamenii de știință și-au exprimat încrederea că schimbările climatice au fost un factor semnificativ. În timp ce maximele de vară din Marea Britanie se situează de obicei în jurul valorii de 22 grade Celsius, șansa unor zile de 40 grade Celsius "ar putea fi de 10 ori mai probabilă în climatul actual decât în condițiile unui climat natural neafectat de influența umană", a declarat Nikos Christidis, cercetător în domeniul atribuirii climei la U.K. Met Office.

 

Căldura, la rândul său, contribuie la creșterea gravității incendiilor


S-ar putea presupune că conflagrațiile din Europa, proiecțiile dezastruoase pentru viitor și propriul său accident la limită l-ar fi lăsat pe Paley puțin abătut. Nu a fost așa. El spune că este prea încăpățânat pentru a se simți învins.

"Incendiul nu mi-a schimbat perspectiva asupra schimbărilor climatice", spune Paley. "M-a motivat. Mi-a deschis mintea".

Câteva zile mai târziu, cu pământul din jurul casei sale înnegrit, Paley instala deja noi sisteme de irigare și se gândea să încerce să cultive plante care să crească rezistența terenului său la incendii. De exemplu, el se gândește să pună copaci în locuri care ar putea alunga ierburile invazive uscate, cu stufărișuri, predispuse la incendii. 

Când s-a întors pe terenul său după ce incendiul a trecut, a fost șocat să vadă că găinile nu părăsiseră niciodată cotețul; ele rămăseseră ghemuite acolo în timp ce flăcările și fumul se învârteau în jurul lor. Au început deja să ouă din nou, spune el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel