Conform unui raport recent al Asociației Svimez, declinul grupei de vârstă 5-14 ani amenință funcționarea a 3.000 de școli primare în Italia. Reducerea numărului de copii va afecta toate regiunile, însă Lazio va resimți cea mai severă scădere, estimată la 142.000 de elevi mai puțin până în 2035, conform Il Messaggero.
Raportul indică un declin generalizat al populației școlare: o scădere de 21,3% în sudul Italiei, 26% în regiunile centrale și 18% în nord. Lazio este urmată de regiuni precum Campania, care va pierde 122.000 de elevi, și Veneto, cu o scădere de 96.000. Tabelele din raport prezintă o realitate nemiloasă: niciuna dintre regiuni nu va înregistra creșteri.
În zonele rurale, situația este și mai gravă. Aproximativ 3.000 de comune riscă să rămână fără școli primare, având mai puțin de 125 de copii – pragul minim pentru menținerea unei „școli mici”. Aceste comune reprezintă 38% din totalul localităților și sunt concentrate în regiunile interioare, deja afectate de declin economic.
Pe lângă reducerea natalității, migrația agravează criza. Tinerii absolvenți din sudul Italiei se mută în nord pentru oportunități economice, iar mulți dintre cei din nord aleg să emigreze în străinătate.
În ultimii zece ani, 140.000 de italieni și-au părăsit țara, iar alți 200.000 au migrat din sud către nord. Conform Svimez, această „hemoragie” de capital uman este mai alarmantă decât problema imigrației și necesită politici de lungă durată pentru a inversa tendința.
Pentru a combate „înghețul demografic,” raportul Svimez sugerează măsuri precum creșterea sprijinului pentru familii, reconcilierea vieții personale cu cea profesională și dezvoltarea infrastructurii educaționale. Totuși, aceste soluții necesită investiții masive și o abordare strategică.
Vicepreședintele Confindustria, Natale Mazzucca, subliniază că sudul Italiei are un potențial de dezvoltare care trebuie valorificat. „După pandemie, sudul a demonstrat semne de vitalitate economică,” a declarat acesta, adăugând că regiunile sudice au reușit să atragă mai multe investiții prin Planul Național de Redresare și Reziliență (Pnrr).
În ciuda problemelor demografice, economia sudului Italiei a crescut mai rapid decât cea din nord pentru al doilea an consecutiv. Totuși, prognozele pentru 2025 indică o încetinire, în condițiile în care bugetul național reduce resursele alocate sudului cu 5,3 miliarde de euro în următorii trei ani.
Lipsa sprijinului financiar pentru companii ar putea duce la pierderea a 25.000 de locuri de muncă, subminând și mai mult redresarea economică.
Pe măsură ce declinul demografic și migrația continuă, Italia riscă să piardă o parte semnificativă a capitalului său uman.
Problema „degiovanizării” nu afectează doar sistemul educațional, ci pune sub semnul întrebării viitorul economic și social al țării. Autoritățile sunt chemate să ia măsuri urgente pentru a aborda aceste provocări înainte ca efectele lor să devină ireversibile.
--------------------------------------------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG
-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News