Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cresc salariile în Italia. Plus de 350 de euro în anumite domenii, începând din octombrie
WhatsApp
Salarii mai mari începând cu luna octombrie pentru 1,5 milioane de salariați italieni. Cine beneficiază de creștere și de ce.
Schimbări în ceea ce privește salariile în Italia (Foto: Freepik)

Peste 1,5 milioane de muncitori din Italia vor avea parte de o majorare salarială în luna octombrie, ca urmare a ajustării tratamentului economic și a intrării în vigoare a noilor contracte colective naționale, conform Decretului prim-ministrului din 23 iulie 2024. Publicat în Jurnalul Oficial pe 27 august, acest decret va afecta doar anumite categorii de angajați, inclusiv manageri de școală și de poliție, personal universitar și profesori.

Se estimează că majorările vor varia între 200 și 350 de euro pentru angajații din sectorul de ordine publică. De exemplu, funcționarii de conducere din poliția de stat, poliția civilă și militară vor observa aceste creșteri de salariu din octombrie, care include și restanțele acumulate de la începutul anului 2024.

Managerii din poliția penitenciară și gradele superioare ale Forțelor Armate vor beneficia de majorări de 230 de euro și, respectiv, 320 de euro, cu salarii anuale medii brute de 62.000 euro și 87.000 euro.

Creșteri de salarii și în învățământ

 

În sectorul educațional, directorii de școală vor vedea o creștere de aproximativ 200 de euro, în timp ce cadrele universitare și cercetătorii se pot aștepta la o majorare de 4,8%, echivalentă cu câteva sute de euro în plus pe lună. Profesorii din învățământul preuniversitar vor beneficia, de asemenea, de o creștere de 100 de euro pe lună, în special pentru cei cu contracte pe termen determinat.

De asemenea, angajații din sectorul Studiilor Profesionale, în număr de peste 600.000, vor avea parte de o majorare de 215 euro lunar, conform noului contract colectiv de muncă, aplicată în mai multe tranșe. 

Salariile membrilor cooperativelor sociale vor crește, afectând circa 870.000 de angajați, cu o majorare de 60 de euro în februarie 2024 și de 30 de euro în octombrie 2024. Educatorii de servicii pentru copii și cei socio-pedagogici profesioniști vor beneficia, de asemenea, de majorări temporare, de câte 41 de euro începând cu 1 ianuarie și 1 septembrie 2025.

Aceste majorări reflectă eforturile guvernului italian de a îmbunătăți condițiile de muncă și de a sprijini angajații în diverse sectoare.

Recent, Guvernul din Italia a anunțat creșterea cuantumului pensiei minime, în încercarea de a-i ajuta pe cei săraci. Vezi aici la cât ajunge pensia minimă din Italia.  

Indexarea pensiilor

 

Pentru anul 2025, se prevede o recalculare a pensiilor de 1,6% (după ce în 2024 a fost de 5,4%). În contextul scăderii inflației, guvernul ia în considerare aplicarea unei indexări complete pentru toate pensiile, inclusiv cele mari. Totuși, majorările vor fi modeste. De exemplu, o pensie de 1.000 de euro pe lună va crește cu 16 euro, iar una de 1.500 de euro va avea o creștere de 24 de euro.

În Italia, vârsta medie de pensionare este de 64,2 ani, grație posibilității de a ieși mai devreme la pensie. Guvernul dorește însă să reducă numărul de pensionări anticipate pentru a evita dezechilibrele financiare. Printre măsurile pe care le-ar putea prelungi se numără regulile stricte pentru pensionarea anticipată. 

-------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel