Cozonac pufos și delicios, fără frământare. Rețeta salvatoare pentru gospodinele care nu au puțin timp la dispoziție.
Citește și Tort Matcha și cremă de portocale. Rețeta pas cu pas a unui desert simplu, pufos și energizant
Ingrediente:
1kg făină,
50g drojdie proaspătă,
5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns,
500 ml lapte,
100g unt topit,
5 linguri de ulei,
150g zahăr,
esență vanilie,
coaja rasă de la o lămâie sau portocală,
un praf de sare.
Trebuie să încerci și: Tiramisu cozonac. Italienii nu s-ar fi gândit la rețeta asta genială: Transformă cozonacul rămas de la Paște într-un desert inedit
Pentru umplutură:
5 albușuri de ou
250g sâmburi de nucă
50g stafide
150g zahăr
2 linguri cacao
esență de rom
Făina și sare se pun într-un bol și se amestecă ușor. Unul se topește în cuptorul cu microunde și se lasă să se răcorească puțin. Laptele se încălzește ușor și se amestecă cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie.
Adăugați drojdia într-un bol cu 100 ml lapte în care ați dizolvat o lingură de zahăr și una de făină. Amestecați bine până la dizolvarea completă a drojdiei. Aceasta va fi maiaua cozonacului. Lăsați-o deoparte până când va începe să crească.
Ar putea să vă placă și: Cozonac de post cu fructe confiate, nuci și rahat. Rețeta pe care o făceau bunicile noastre. Succesul este garantat
Gălbenușurile se separă de albușuri și se amestec cu cele 5 linguri de ulei. În făină, se încorporează maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit. Nu frământați aluatul, doar amestecați-l bine câteva minute, până veți obține un aluat omogen, ușor elastic. Bila de aluat se unde cu puțin ulei și se dă la un loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul.
Încercați și: Cozonac estonian Kringel cu aromă de scorțișoară. Rețeta unui desert pentru mesele de sărbătoare
Între timp, pregătiți umplutura pentru cozonac. Albușurile se bat spumă, apoi se adaugă câte puțin zahărul, până obțineți o bezea fermă și lucioasă. Amestecați bezeaua obținută cu restul ingredientelor: nuca, esența de rom, cacaua și stafidele.
După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care urmează să fie copți cozonacii. Ungeți blatul de lucru cu ulei și întindeți o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor înmuiate în ulei. Întindeți umplutură de nucă pe întreaga suprafață foii de aluat, rulați ușor apoi procedează la fel și cu următoarea. În funcție de preferințe, poți adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.
Cele două foi se aluat se împletesc, iar cozonacul rezultat se pune într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Cozonacii se ung cu puțin zahăr deasupra. Lăsați-i să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, apoi dăți-i în cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute. Astfel, veți obține cozonaci pufoși, bine rumeniți, aromați și foarte gustoși. Poftă bună!
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News