Asta în condiţiile în care numărul persoanelor răpuse de coronavirus a ajuns la 12. Iar peste patru sute sunt infectate.
Printre bolnavi sunt și copii, care se află însă într-o stare bună. Toți cei care s-au stins erau vârstnici și aveau și alte probleme de sănătate, precizează autoritățile din Peninsulă.
Citește și Italianul depistat cu coronavirus după ce a venit în România, primele declarații: „Mi-a fost frică"
Preşedintele regiunii Lombardia a anunţat că se auto-izolează, după ce una dintre consilierele lui a fost depistată pozitiv pentru COVID-19.
Singură zonă de carantină din Europa se află în nordul Italiei. Așa-numitele „zone roșii" includ însă localităti mici - 11 la număr. Sunt asemănătoare comunelor de la noi și sunt înconjurate de terenuri agricole. Acolo trăiesc aproximativ 50.000 de oameni, printre care și mulți români.
Fombio este un orăsel cu aproape 2.300 de suflete, din provincia Lodi, aflat în carantină. Toți oamenii au rămas în case. Polițiștii au închis ieșirile din localitate.
Codogno, supranumit și Wuhanul italian, pentru că acolo a fost pacientul zero din Peninsulă, numără 15.000 de locuitori. Câteva sute sunt de la noi din țară.
„Atmosfera este, ca să spun așa, neagră, lumea este speriată, pe zi ce trece crește numărul oamenilor infectați și asta-i sperie, ne sperie pe toți și eu sunt speriat", spune Cătălin Valeriu Babasa, român din Codogno, potrivit Știrile PRO TV.
Teama crește și mai mult atunci când oamenii află că persoane apropiate lor sunt infectate.
„Ne-am întâlnit cu un coleg care lucrează în aceeași multinațională, ca să zicem așa, și colegi de-ai pacientului 1 sunt infectați. Ceea ce nu se aștepta nici colegul cu care ne-am întâlnit este faptul că și de la ei sunt persoane infectate și automat a băgat panica în noi, pentru că nu știm dacă și noi suntem", a adăugat Cătălin potrivit sursei citate.
În Alassio, un alt orășel italian, două hoteluri sunt în carantină, după ce o femeie de 72 de ani, care a stat într-una dintre camere, a fost transportată la spital cu suspiciuni de infectare cu coronavirus. Pentru că situația este apăsătoare, sunt speriați inclusiv cei care stau mai departe de epicentrul epidemiei.
Citește și Coronavirus Italia. Tom Cruise, blocat într-un hotel din Veneția din cauza epidemiei
„Stăm în casă. Am ieșit, dar foarte puțin, și am ieșit singură să fac un pic de cumpărături", spune Ioana Covaci.
„Aici s-au închis școlile, bibliotecile, bisericile nu le mai dau voie să facă slujbe. Avem o colegă căeria i-a murit tatăl și nu au voie să facă înmormântare decât cu familia”, a declarat Mihaela Antonescu.
La mai puțin de o oră cu mașină de zonele de carantină se află cel mai mare oraș din Lombardia - Milano. Porumbeiii sunt acum mai numeroși decât turiștii în faimoasa Piață a Domului. Muzeele, universitățile și școlile sunt închise, iar barurile și cafenelele au program redus.
În aceste condiții, oficialii de la Bruxelles au trimis un emisar la Roma, pentru a-și exprima sprijinul.
„Aceasta este o situaţie îngrijorătoare, dar nu trebuie să degenereze în panică. Trebuie, de asemenea, să fim vigilenţi când vine vorba despre informaţii eronate şi dezinformare, cât şi cu privire la declaraţiile xenofobe care înşeală cetăţenii şi pun la îndoială activitatea autorităţilor publice", a precizat Stella Kyriakides, comisarul UE pentru Sănătate.
Situația se anunță dificilă și pentru navele de croazieră italienești. Un astfel de vas nu a fost lăsat să acosteze în două porturi din Marea Caraibilor, de teamă coronavirusului, deși la bord nu se află niciun pasager infectat cu Covid 19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News