"Vă asigur că Jandarmeria Română a acţionat legal şi conform procedurilor de intervenţie aplicabile la nivel european. (...) Deja acţiuni de protest se desfăşoară în ţara noastră de aproximativ 700 de zile, iar jandarmii au asigurat condiţiile de exprimare a acestui drept constituţional în toate aceste situaţii. Şi aş dori să nu amestec exprimarea paşnică, de bună credinţă, cu manifestările de natură a afecta ordinea publică, proprietatea publică şi privată, precum şi drepturile celorlalţi cetăţeni", a spus Ionuţ Sindile.
El a dat ca exemplu privind modul de acţiune, când este vorba de violenţe, abordarea legală de "notorietate" a forţelor de ordine în Belgia, Franţa, Spania sau Germania.
Sindile a caracterizat anul 2018 ca unul "intens" în domeniul asigurării şi restabilirii ordinii publice, în special pentru că numărul adunărilor publice declarate şi, mai ales, nedeclarate a crescut, ele devenind "aproape o obişnuinţă în toate oraşele", cu implicaţii directe asupra dimensionării dispozitivelor.
"Punctul de referinţă pentru anul 2018 va fi, cu siguranţă, 10 august, când am fost nevoiţi să intervenim pentru restabilirea ordinii publice. Intervenţia nu a depăşit specificul misiunilor similare din ultimii ani, şi vă pot da exemplu intervenţia din anul 2017, din februarie. Am intervenit pentru restabilirea ordinii publice în acelaşi loc, cu acelaşi subiect al protestului, aceiaşi jandarmi, acelaşi mod de acţiune. Rezultatul, însă, diferit ca interpretare. Diferenţa a fost dată de acoperirea mediatică, emoţia produsă anul trecut, care a dus la o criză semnificativă de imagine a Jandarmeriei Române, reală sau indusă, vom vedea", a precizat Sindile.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News