Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Combustibil mai ieftin pentru transportatorii din România: Ministerul Finanțelor acordă 13 bani pe litru
WhatsApp
Ministrul Boloș a anunțat oficial că transportatorii și distribuitorii din România vor beneficia de combustibil mai ieftin până la finalul anului.
Reducere la pompă pentru transportatorii din România: Ministerul Finanțelor acordă 13 bani pe litru / Sursa foto: pexels.com

Ministerul Finanțelor propune o schemă de ajutor de stat pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, în sprijinul operatorilor de transport rutier. Potrivit proiectului de hotărâre de guvern, valoarea ajutorului este de 13 bani pe litrul de combustibil și se acordă până la 31 decembrie 2024.

Această măsură vine în contextul în care prețul carburanților a crescut semnificativ, afectând durabilitatea financiară a operatorilor de transport rutier, care sunt esențiali pentru funcționarea întregii economii.

Aproximativ 4000 de operatori economici licențiați în România vor beneficia de această reducere a costurilor, iar bugetul schemei de ajutor de stat este de 180 de milioane de lei.

 

Boloș: „Este o măsură temporară de sprijin”

 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că presiunea prețului la carburant poate duce la insolvența sau chiar la falimentul multor firme de transport, iar această schemă de ajutor este menită să îi ajute să facă față creșterii costurilor.

„Sunt tot mai multe firme de transport care nu au posibilitatea absorbției creșterii costurilor de operare, presiunea prețului la carburant aducând costuri suplimentare imediate care pot determina insolvența sau chiar falimentul. Este o măsură temporară de sprijin, în contextul în care, în imaginea de ansamblu, ele sunt interconectate cu alte sectoare economice, cum sunt producția, comerțul, agricultura și turismul. Este un mod prin care, indirect, facilităm transportul materiilor prime, produselor finite, echipamentelor și persoanelor, pentru a asigura funcționarea eficientă a întregii economii. Avem o viziune clară în a construi scheme pentru investiții care sã stimuleze dezvoltarea și sã susțină progresul economic. Însă, în același timp, trebuie sã recunoaștem importanța echilibrului și a abordării integrate, acolo unde putem lua decizii care generează efect multiplicator”, a explicat ministrul Marcel Boloș conform DCNews.

 

Cine este eligibil pentru compensarea creșterii accizei la motorină 

 

Pentru a beneficia de compensarea creșterii accizei la motorină, operatorii economici trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- să dețină o licență comunitară eliberată în România

- să dețină cel puțin un vehicul eligibil, să nu fie declarați inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare, sau nu se afle în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerțului, potrivit legii

- să nu beneficieze de alte compensații pentru activitatea de transport desfășurată cu vehiculele eligibile, cu excepția celor care efectuează transport public local de persoane

- să nu aibă emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;

- să alimenteze vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, în calitate de comercianți en détail de produse energetice sau de la parteneri contractuali care au ca furnizori stațiile de distribuție anterior menționate, utilizând un card de gestiune a alimentărilor sau un inel emițător/receptor sau din rezervoarele pentru consum propriu deținute la punctele lor de alimentare sau de parteneri contractuali care dețin rezervoare, prin intermediul unor dispersoare electronice pentru distribuție.

De asemenea, operatorii economici trebuie să alimenteze vehiculele eligibile de la stațiile de distribuție ale operatorilor economici înregistrați, utilizând carduri de gestiune a alimentărilor sau alte metode de monitorizare a combustibilului.

Solicitanții pot depune o cerere de compensare a creșterii accizei la motorină pentru un trimestru calendaristic, iar solicitările vor fi evaluate de Autoritatea Rutieră Română.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
pixel