Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Comasarea alegerilor. Rareș Bogdan sugerează că așa ar fi mai bine pentru români: "În Germania nu e democrație?"
WhatsApp
Rareș Bogdan a vorbit despre necesitatea comasării alegerilor. Europarlamentarul sugerează că așa ar fi mai bine pentru români, pentru că ar vota mai multă lume și votul ar fi mai reprezentativ. 
Rareș Bogdan, despre scandalul comasării alegerilor: „Argumentele sunt și într-o parte și în alta. Trebuie să facem ce este mai bine pentru români” / Sursa foto: Facebook Rareș Bogdan

Rareș Bogdan spune că se va prezenta o analiză comparativă a situației din alte țări europene precum Italia, Germania, Belgia, Irlanda și Ungaria, unde alegerile se desfășoară simultan.

 

Vom sta de vorbă cu colegii de guvernare și vom vedea ce e mai bine pentru România

 

„Discutăm mai multe scenarii, mai multe posibilități, analizăm și din punct de vedere constituțional juridic, vom aduce și exemple europene din cele șapte țări unde se desfășoară alegeri simultan printre care Italia, Germania, Belgia, Irlanda, Ungaria și vom vedea. Vom sta de vorbă cu colegii de guvernare și vom vedea ce e mai bine pentru România. ”, spune Rareș Bogdan.

În legătură cu ce se întâmplă în momentul de față și cu acuzațiile făcute de AUR cum că PSD și PNL îngroapă democrația, Rareș Bogdan a răspuns:

„În primul rând oare în Germania nu este democrație? Că mai bine de jumătate organizează alegeri cumulate. În Ungaria nu este democrație, în Luxemburg, în Belgia unde sunt inclusiv alegeri parlamentar? În Irlanda, unde sunt și alegeri parlamentare? De asemenea, în Italia, unde din 20 de regiuni, în 12 se organizează și locale și regionale și europarlamentare. Însă ne gândim la reprezentativitate, una e să fie la vot 30-35% din populație, una e să fie la vot 60% din populație. Pe noi nu ne sperie nici o variantă, nici cealaltă, suntem pregătiți pentru oricare dintre ele, dar chestiunea cu atacul la democrație mi se pare falsă, sunt doar dornice de a naște o anumită emoție și pentru ca fiecare partid din opoziție să își mobilizeze proprii votanți.

Argumente plauzibile nu există atâta timp cât inclusiv mandatele tuturor primarilor și președinților de consilii județene nu se scurtează cu trei luni jumate. Ei își vor termina mandatele în mod firesc pe 27 septembrie, iar ceilalți care ar câștiga ar fi pur și simplu în așteptarea terminării mandatelor. Oricum, noi am mutat alegerile locale în septembrie din cauza condițiilor pandemice în urmă cu patru ani. Alegerile din 1990 până în urmă cu patru ani de zile au fost organizate în luna iunie.”. 

 

„Trebuie să facem ce este mai bine pentru români„

 

Eu cred că putem să ne trezim. Vă dau partea cealaltă, mă transform în avocatul diavolului și spun așa, nu vorbesc din partea partidelor de la putere și spun: Da, dar în același timp ne putem trezi în consilii locale și consilii județene cu 20% partide care nu au structuri în momentul acesta deloc, nici consilieri locali, nici primari.

De asemenea, ne putem trezi cu o structură cu un partid care își găsește aleși locali în urma acestor alegeri pe baza unei emoții colective, unei emoții de revoltă împotriva partidelor mainstream. Argumentele sunt și într-o parte și în alta, iar părerea mea este că trebuie să facem ce este mai bine pentru români, dacă putem să asigurăm o reprezentativitate serioasă la nivelul aleșilor, fie că sunt europarlamentari, fie că sunt aleși locali sau județeni, cred că e cu atât mai bine.

Cioloș azi în plen spune că „De ce să cumulăm temele”. Păi tema banilor europeni și ai Europei este o temă atât pentru aleșii locali, cât și pentru lista de europarlamentari. România s-a schimbat cu ajutorul banilor europeni folosiți de administrații de succes, fie că la Cluj, la Suceava, la Iași, la Constanța, la Oradea sau la Sibiu. Adică chestiunile astea, folosirea banilor europeni și ce înseamnă Europa pentru români, este o dezbatere care nu ține doar de alegerile europarlamentare, este o dezbatere care merge mult mai adânc în interiorul administrațiilor locale și a administrațiilor județene. ”, explică Rareș Bogdan pentru Antena3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel