În motivarea sentinţei, judecătorii de la Tribunalul Bucureşti arată că „tragedia de la Clubul Colectiv este rezultatul unei activităţi infracţionale în lanţ, în raport cu un cadru legislativ care- chiar dacă nu era perfect- oferea instrumente previzibile/predictibile de evitare, pentru un cetăţean cu o cultură medie”.
Mai mult, magistraţii spun că inculpații au adoptat o atitudine de negare și au invocat vinovăția altor persoane și a unor instituții ale statului.
„Atitudinea subiectivă a inculpatilor nu rezidă în lipsa unei educații juridice, ci în lăcomie, iresponsabilitate și ignoranță a legii. Inculpaţii- deși unii sunt educaţi în condiţiile unei societăţi în tranziţie, dar libere, democratice, şi cu o carieră de antreprenor- au adoptat o atitudine de negare, invocând pretinsa vinovăţie a altor coinculpaţi, a altor persoane, a unor autorităţi a statului”, se mai arată în motivare.
De asemenea, magistraţii spun că atitudinea ulterioară a unor inculpaţi de împiedicare a stabilirii adevărului denotă „cinism, rea-credinţă şi lipsă de respect faţă de lege şi suferinţe uriaşe ale victimelor”.
În dosarul Colectiv, fostul primar al sectorului 4 din Capitală, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la opt ani şi şase luni de închisoare, iar cei trei patroni ai clubului au primit câte 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare. Decizia nu este definitivă.
În urma incendiului din clubul bucureștean Colectiv, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în urma tragediei erau artişti, fotografi, jurnalişti, olimpici şi studenţi. Ulterior, la un şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65.
De asemenea, zeci de persoane încă se află sub tratament pentru a-şi îngriji rănile.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News