Cele două partide nu au reușit să ajungă la un consens cu privire la calendarul electoral pentru acest an, singurul punct acceptat fiind comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale. Cu toate acestea, ambele părți impun condiții, iar o decizie finală este așteptată să fie luată abia în următoarea ședință de luni.
Dezbaterile, care au vizat întregul calendar al alegerilor planificate pentru acest an, vor continua în cadrul următoarei întâlniri. Una dintre opțiunile discutate este comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, având în vedere că deja alte state europene au anunțat că vor organiza aceste două tipuri de scrutin în aceeași zi.
"Este foarte probabil ca aceste discuții despre comasarea alegerilor să continue săptămâna viitoare, probabil luni. Comasarea alegerilor, în mod evident are o serie de avantaje și este absolut necesară să existe o decizie. Noi, liberalii, am spus-o foarte clar că ne-am dori ca această discuție privind această posibilă organizare a mai multor tipuri de alegeri să fie tranșată totuși cât mai repete, că deja timpul ne presează, deja am intrat în acest an super-electoral, ne obligă nu doar procedurile, dar ne obligă în mod evident și agenda Guvernului, care este destul de încărcată. Este foarte important să arătăm preocupare atât pentru guvernare, cât și pentru organizarea acestor alegeri.
Sunt foarte multe argumente asupra cărora cu toții am căzut de acord, apropo de simplificarea procesului electoral, apropo de motivarea oamenilor pentru a avea niște alegeri cu o participare cât mai mare, și argumentul financiar, adică sunt lucruri cu care cu toții suntem de acord, dar probabil că săptămâna viitoare se va ajunge la o concluzie?", a spus Ionuț Stroe, conform Antena 3 CNN.
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a subliniat anterior că o astfel de comasare ar putea crește prezența la vot. În același timp, liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a precizat că, pentru moment, nu există un scenariu clar privind comasarea alegerilor, însă a confirmat organizarea alegerilor europarlamentare pe 9 iunie.
„Făcând această comasare, mai mulţi cetăţeni, mai mulţi români participă la vot. Participând mai mulţi români, atunci clasa politică e mai legitimă. Dacă erau singure europarlamentarele, fără niciun referendum, cum se mai întâmpla în trecut, atunci prezenţa la vot va fi una minimă. Eu cred că nu ne dorim pentru binele democraţiei acest lucru. Înţeleg toate argumentele şi spaimele, dar în decizia politică nu o să conteze foarte mult acest argument, că nu este democratic, dimpotrivă e mai mult decât democratic”, a subliniat premierul Ciolacu conform Digi24.
De asemenea, președintele Klaus Iohannis a sprijinit ideea comasării alegerilor, subliniind că patru runde de scrutin sunt prea multe și că organizarea lor în mod eficient ar reduce complexitatea procesului electoral.
Negocierile între partide continuă, iar decizia privind comasarea alegerilor va fi decisă în funcție de condițiile și argumentele puse înainte de cele două formațiuni politice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News