Claudiu Năsui spune că Guvernul, din lipsă de soluții a început să tipărească masiv bani, crescând masa monetară într-un timp foarte scurt. De asemenea, un motiv pentru scăderea PIB-ului în ultimele luni din 2023 este reprezentat de avalanșa de noi taxe introduse pentru firmele din România, care taie din avântul oamenilor de afaceri.
"De ce a ajuns România din nou țara cu cea mai mare inflație din Uniunea Europeană?
Două motive. În primul rând statul a crescut cantitatea de lei în circulație. În ultimul an masa monetară a României a tot crescut. Și a crescut mult. +64 miliarde lei (+11%) față de anul trecut. Din care 19 miliarde doar în luna decembrie. Au rupt pe final de an. Banii aceștia intră în circulație și cresc nivelul general al prețurilor. De aceea se tot scumpesc lucrurile. Abia se mai liniștise inflația după valul de bani noi tipăriți în pandemie, că statul a repornit tiparnița .Acesta este un mod de taxare prin devalorizarea monedei. De aceea se spune că inflația este o taxă. Practic statul fără să schimbe nicio taxă ne ia puterea de cumpărare a banilor pe care îi avem în buzunar sau în contul bancar. Evaziunea la această taxă este zero. Puteți să lucrați 100% la negru și să cumpărați 100% fără bon și factură, că tot veți plăti taxa dacă folosiți lei.
Al doilea motiv, de parcă creșterea cantității de lei în circulație nu era de ajuns, este încetinirea activității economice din cauza creșterii taxelor și a cheltuielilor statului. România este una din cele șase țări din UE care au înregistrat o scădere a PIB-ului în ultimul trimestru al anului trecut. De ce? Pentru că în ultimii doi ani marile avantaje economice ale României au fost aproape complet distruse. Regimul microîntreprinderilor care a activat mult dinamism antreprenorial a fost decimat. Era un regim nebirocratic, simplu și clar de taxare redusă pentru întreprinderile mici. Astfel zeci de mii de microîntreprinderi au fost închise. Iar mai mulți politicieni de la guvernare au anunțat noi măsuri care să mai închidă din microîntreprinderi. Aceiași care au mărit bugetul pentru pensii speciale la maximul lor istoric din ultimii 34 de ani.Taxele pe salarii au rămas la cote maximale. Chiar și înainte de pandemie statul român impunea cele mai mari taxe pe salariile mici din toată Europa. Lucrul acesta nu s-a schimbat. Dimpotrivă, guvernul a mai eliminat din facilități, crescând astfel nivelul de taxare.
Tipăritul de bani combinat cu îngreunatul activității economice a dus inevitabil la inflație.Soluții ca să nu se ajungă aici ar fi exista. Trebuiau tăiate cheltuielile și reduse taxele.
Anul trecut (și acum doi ani) USR a propus o variantă de buget alternativ al statului în care tăiam și cheltuieli și reduceam și taxarea muncii prin Zero Taxe pe Salariul Minim. Și aveam și un deficit mai mic. Dar pentru asta trebuiau reduse cheltuielile statului care alimentează clasa politică și grupurile de interese din jurul ei," scrie Claudiu Năsui pe Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News