"Ştiu că Ministerul Afacerilor Interne pregăteşte documentaţia. România este pregătită. Am avut o discuţie şi în interiorul partidului. La graniţă avem şi preşedinţi de consilii judeţene, şi în Suceava, şi în Maramureş, avem şi primari. Le-am spus că trebuie să fie pregătiţi, să ofere toate condiţiile celor care vin în România, să-i cazeze, să le ofere toate condiţiile ca aceştia să nu sufere. Este un moment dificil. Preşedinţii de consilii judeţene de ieri au luat măsuri. Domnul Gheorghe Flutur (n.r. - preşedintele Consiliului Judeţean Suceava) ştiu că în dimineaţa aceasta se întâlnea iar cu primarii din zonă", a spus Cîţu, vineri, la Senat.
Întrebat dacă vor fi tabere de refugiaţi în nordul ţării, liderul PNL a răspuns: "Nu ştiu dacă vor fi tabere. Trebuie folosite resursele pe care le avem acolo. Sunt pensiuni. În acelaşi timp, nu trebuie să se oprească acolo (n.r. - în nordul ţării). Putem să-i aducem mai jos - şi aici am avut discuţii în PNL cu mai mulţi preşedinţi de consilii, pentru a identifica zone unde ar putea fi transferaţi refugiaţii din Suceava şi Maramureş".
Referitor la costurile pe care le implică primirea refugiaţilor, Cîţu a menţionat că există o varianta ca, la început, să fie suportate de autorităţile locale, pentru ca apoi să fie decontate de Guvern.
"Nu ştiu care va fi varianta, dar pe aceasta o văd eu ca fiind cea mai simplă în acest moment", a adăugat Cîţu.
Atacurile Rusiei împotriva Ucrainei au intrat în a doua zi cu incursiuni pe toate flancurile, explozii la Kiev şi mobilizare generală decretată de preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski. Trupele ucrainene opun o rezistenţă puternică, însă primele unităţi ale armatei ruse au intrat vineri în Kiev, a anunţat Ministerul Apărării ucrainean. Totodată, comunitatea internaţională decide noi sancţiuni împotriva guvernului rus pentru a lovi economia, sistemul energetic şi afacerile acestei ţări.
Invazia trupelor ruse în Ucraina nu i-a lăsat pe români indiferenți. Pe lângă nenumăratele mesaje de încurajare postate pe rețelele de socializare, oamenii se oferă să găzduiască refugiați din Ucraina. În timp ce unii pun la dispoziție casele lor de la țară, alții oferă o simplă cameră în apartamentele în care locuiesc.
Zeci de români au postat deja mesaje, în limba engleză sau în limba română, prin care își anunță disponibilitatea de a găzdui refugiați. Majoritatea oferă suport pentru familiile cu copii, iar unii se oferă chiar și să-i transporte de la graniță.
Citește mai multe aici -> Așa arată RoOmenia: Românii se mobilizează pe Facebook pentru a găzdui în casele lor refugiați din Ucraina
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News