Aveți nevoie de o varză murată mai micuță, o ceapă, doi morcovi, 250 de grame de ciuperci, trei cartofi, o rădăcină de pătrunjel, una de păstârnac, o țelină, ulei de floarea soarelui, roșii fără pieliță, un vârf de linguriță de nucșoară, un vârf de linguriță de cimbru, un praf de sare, un praf de piper, mărar.
Zarzavaturile dau prin răzătoarea cu ochiuri mari, ciupercile se taie cubulețe, iar cartofii - felii mai groase pe lungime. Ceapa se taie mărunt, iar varza - fideluță. Căliți în uleiul încins ceapa și zarzavaturile, apoi adaugați varza și aproximativ 150 de mililitri de apă fierbinte.
Se lasă totul să fiarbă timp de 15 minute la foc potrivit. Completați cu aproximativ un litru și jumătate de apă caldă după ce scade. Când dă în fiert, se adaugă roșiile fără pieliță, cimbrul, nucșoara, sarea și piperul după gust. Lăsați să fiarbă încă 5 minute. Ciorba se servește fierbinte, garnisită cu mărar verde și cimbru.
În funcţie de cât este de sărată varza, aceasta se lasă la desărat în apă rece cu o seară înainte sau doar pentru câteva ore. Apoi se taie fideluţă.
În oala de fiert ciorba, se adaugă uleiul şi se pune la călit ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoarea cu ochiuri mari, la fel şi păstârnacul și țelina. Se lasă puţin să se înmoaie şi se adaugă varza şi cartofii cubuleţe. Se pune apă în funcţie de cât de groasă vrei să iasă ciorba de varză şi se lasă la fiert.
Se adaugă roşiile fără pieliţe, zeama de varză şi se mai lasă să dea un clocot. Când ciorba de varză este gata, deasupra se presară cimbrul uscat şi se stinge focul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News