Tensiunea politică a atins cote alarmante în România, în contextul renumărării voturilor, o procedură decisă de Biroul Electoral Central (BEC) la propunerea Curții Constituționale a României. Pe fondul acestui proces complicat și controversat, care pare să depășească termenul-limită stabilit pentru 2 decembrie, spiritele s-au încins între principalele formațiuni politice implicate.
Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a făcut o declarație surprinzătoare, susținând că liderul social-democrat Marcel Ciolacu s-a apropiat la doar 300 de voturi de Elena Lasconi, candidata USR. Romașcanu a acuzat USR de dezinformare deliberată și a criticat aspru ceea ce a numit „seria măgăriilor” lansate în spațiul public.
„Co-partidul dezastrului din anii pandemiei, USR pe numele de famiglie, continuă seria măgăriilor încercând să pună pe piața publică informații false despre rezultatele renumărării. Ne-am abținut până acum să comunicăm pe temă pentru a nu fi iarăși acuzați de diverse de către adversari. Adevărul este următorul: în acest moment, Marcel Ciolacu este la o distanță de numai aproximativ 300 voturi față de doamna candidat. Renumărarea continuă până la final! Toți cei care vor să păstrăm ceea ce am dobândit în anii ce au trecut să meargă mâine la vot!”, a transmis Romașcanu.
Acesta a adăugat, într-un ton ironic, că mesajul său „nu este unul de campanie decât în măsura în care declarațiile din presă, care au generat acest răspuns, reprezintă campanie”.
Pe de altă parte, USR și fostul său lider, Cătălin Drulă, au fost primii care au transmis un mesaj prin care spuneau cu totul altceva. Drulă a declarat că numărătoarea paralelă realizată de USR indică o altă realitate, susținând că Elena Lasconi și-ar fi mărit avantajul față de Ciolacu cu 1.700 de voturi după renumărarea a 80% din secții.
„Numărătoare paralelă: după 80% din secții renumărate, diferența dintre Elena Lasconi și Ciolacu a CRESCUT cu 1.700 de voturi”, a transmis Drulă, în încercarea de a demonta afirmațiile PSD.
Decizia de renumărare a voturilor a fost luată în urma unei contestații depuse de Cristian Terheș și a unor suspiciuni privind nereguli la numărarea inițială. Deși BEC a stabilit data de 2 decembrie ca termen-limită pentru finalizarea procesului, surse apropiate autorităților electorale sugerează că această dată ar putea fi depășită.
Între timp, votul pentru alegerile parlamentare a început deja în diaspora și în România, ceea ce complică și mai mult situația politică. Renumărarea întârziată riscă să genereze confuzie în rândul electoratului și să submineze încrederea publicului în procesul electoral.
Situația este cu atât mai delicată cu cât PSD și USR, principalele partide implicate, se acuză reciproc de manipulare și dezinformare și amplific polarizarea din societate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News