Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ciolacu, despre „cadoul“ Austriei privind aderarea în Schengen și cazul lui Cherecheș: „Am eu o teorie că această șmecherie a distrus România“
WhatsApp
„Sub preşedinţia Ungariei vom continua pasul doi de aderare la Spaţiul Schengen, cel terestru”, spune premierul Marcel Ciolacu. El afirmă că digitalizarea controlului la frontieră va fi făcut „dacă nu se poate cu vorba bună, forţat”. Întrebat ce înseamnă sporirea controalelor de la frontieră, șeful guvernului a răspuns: „Să nu se mai întâmple cum a fost cu Cherecheș, de exemplu„.
Marcel Ciolacu: „Românii nu mai vor hore de la liderii lor, ci soluții concrete”

Premierul anunță demararea negocierilor sub președinția Ungariei și exprimă optimismul că România va continua cu pasul doi al aderării.

Ciolacu abordează necesitatea unei digitalizări extinse și avertizează că, în lipsa dialogului, vor fi luate măsuri forțate pentru a asigura implementarea controalelor eficiente la frontieră.

Premierul subliniază importanța întăririi controalelor pentru prevenirea incidentelor, menționând exemplul recent al fugii lui Cătălin Cherecheș din țară.

„Normal că mă bucur. Am declanşat în acest moment negocierile, pentru că România era blocată. Primul pas, cel mai important, s-a făcut - Austria este mai flexibilă. Normal că nu puteau să anunţe triumfalist că din acest moment fără nici o condiţie o să intre România pentru primul pas - aerian. Cred că sub preşedinţia Ungariei vom continua cu pasul doi - terestru. Ministru de interne este în momentul acesta la Viena la negocieri. Urmează pe urmă să meargă în Slovacia la negocieri.

Să nu credeţi că din cerinţele pe care le are Austria, care nu mi se pare unele exagerate, fiindcă cu toţii ne întărire a frontierei şi cu Bulgaria, şi cu Ungaria. Nu ne păcălim unii pe alţii şi nu ne minţim, dar domnul Cherecheş a reuşit să treacă frontiera cu un buletin a unui văr mai tânăr cu 10 ani. Ăsta este adevărul! Dacă vrem să ne asumăm aceste lucruri. Dacă vrem să minţim şi să băgăm tot timpul sub preş totul şi să credem că noi păcălim pe toată lumea, că am eu o teorie că şmecheria asta a distrus România, nu vom reuşi, că nu ne crede nimeni. O să ne arate pe imaginile (...). Deci sunt nişte discuţii normale şi sunt ferm convins că vor fi benefice pentru români şi pentru statul român”, spune Marcel Ciolacu.

El afirmă că nu a văzut nicio solicitare de sirieni şi afgani care să vrea să locuiască în România. Ciolacu explică că digitalizarea este esențială, iar România are deja planuri și finanțare pentru modernizarea frontierelor, cu accent pe Ucraina și Serbia.

Ciolacu despre digitalizarea controlului la frontieră: „Dacă nu se poate cu vorba bună, forţat”

 

Întrebat ce înseamnă întărirea controalelor, premierul a spus: „Să nu se mai întâmple incidente cum a fost cu domnul Cherecheş”.

În primul rând trebuie digitalizare. Nu trebuie să trăim în altă etapă... Trebuie să înţelegem că nu putem continua ca formularul electronic să-l depunem în continuare la ghişeul 3. Ne trebuie o deci digitalizare... Categoric, avem un program după cum bine ştiţi de 1,2 miliarde de euro de la Comisie pentru frontiera cu Ucraina, avem deja un punct de frontieră pilot cu Serbia care funcţionează foarte bine. În momentul acesta într-un de trecere în frontieră sunt patru sisteme de digitalizare - unul are poliţia, unul are vama, unul are nu ştiu cine... Nici toate cele patru sisteme nu sunt integrate.

Este cazul ca România să intre într-o etapă de digitalizare. Dacă nu se poate cu vorba bună, forţat. Deja s-au declanşat lucrurile... În martie vom intra.

Cu adevărat ţinem totuşi de negocierile care se vor termina cu Olanda. Ştiţi foarte bine că în Olanda pe 22 noiembrie au fost alegeri şi urmează să se prezinte această nouă propunere noului parlament din Olanda. În ceea ce priveşte Bulgaria, nu în ceea ce priveşte România. Aşteptăm acea decizie ca să vedem abordarea pe care o are România pe urmă, mai departe. Cred că este corect faţă de o ţară vecină, cum este Bulgaria, să nu intrăm în aceste discuţii în acest moment. Să aşteptăm... Imposibil să mă arunc eu după clădire şi să supravieţuiesc, în rest n-am văzut nimic imposibil în lumea asta”, arată premierul.

Ciolacu informează că negocierile cruciale cu Olanda vor influența parcursul aderării și subliniază necesitatea de a aștepta decizia acestui stat. El afirmă că pentru flexibilizarea Austriei au negociat „cel puţin patru persoane.

„Sunt primul ministru al României, credeţi-mă că nu vreau să-mi dau cu părerea despre Bulgaria sau despre alt stat. Eu vă spun, tehnic, în acest moment aşteptăm decizia parlamentului din Olanda şi vom avea împreună cu reprezentanţa de la Bruxelles voi face un plan, o să stau de vorbă şi cu preşedintele României pentru că preşedintele României reprezintă România la Consiliul European, ne-am coordonat până acum, ne vom coordona instituțional şi de acum încolo. Să nu credeţi cumva că toate aceste lucruri şi această flexibilizare a apărut din senin sau a visat cineva. Au fost foarte multe negocieri duse şi de către ministrul de interne, duse şi de mine personal şi de doamna ministru de externe, şi de preşedintele României. Deci am fost patru, cel puţin patru persoane care ne-am implicat şi coordonat în aceste aceste negocieri”, conchde Ciolacu.

 

 

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Politică Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel