Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
„Proiect finantat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.
Cine sunt copiii care merg la școlile românești din diaspora. Directorul Școlii Românești din Haga: "Am avut și copii ai căror părinți erau francezi" - VIDEO
WhatsApp
Bogdan Gavază, directorul Școlii Românești din Haga, a fost invitatul scriitorului Flaviu Predescu la emisiunea "Tradiții românești în diaspora". El a explicat cum se desfășoară activitatea la școală și cine sunt copiii care participă la activități. 
Criza demografică din Italia: 3.000 de școli riscă să se închidă din cauza scăderii natalității. De ce nu mai fac italienii copii / Foto: Freepik

Bogdan Gavază, directorul Școlii Românești din Haga, a explicat, în emisiunea Tradiții românești în diaspora, cine sunt copiii care participă la cursuri și cum se desfășoară activitățile educaționale. 

"Se conversează numai în limba română. Se explică numai în limba română, chiar dacă unii copii vorbesc foarte bine limba română. Sunt familii care poate au venit de curând în Olanda, dar sunt și alții care s-au născut în Olanda, cum sunt copiii mei. Și chiar sunt unii părinți care vin într-un mod puțin catastrofal spre echipa noastră, spunând: 'Ce se întâmplă? Ce nu fac bine? Eu vorbesc limba română cu copilul meu, el refuză să răspundă în limba română'.

Atunci, este datoria noastră să explicăm niște realități părinților, să le explicăm că limba principală a copilului devine limba școlarității și că este important să aibă posibilitatea să audă limba română în continuare, vorbindu-i în limba română, dar fără a-l forța să răspundă în română. Totul trebuie să fie o plăcere", spune Bogdan Gavază.

Copii străini la cursurile școlii românești

 

Întrebat de Flaviu Predescu cine sunt acești copii, el spune că majoritatea sunt români, însă a avut surpriza să primească la cursuri și alte naționalități. 

"Sunt copii din familii în care ambii părinți sunt veniți din România. Sunt copii din familii unde cel puțin unul dintre părinți este vorbitor de limba română. Și aici putem să vorbim și despre persoane care vin din România, dar și din Republica Moldova, pentru că avem și această situație.

Am avut chiar și copii ai căror părinți erau francezi, dar care au avut ocazia de a călători în România pentru motive profesionale, pe perioade destul de lungi. S-au îndrăgostit de limbă, de tradiții, de cultură și li s-a părut o idee frumoasă să permită copiilor să păstreze o legătură cu aceste tradiții, cu aceste elemente de identitate prin participarea la activitățile organizate de școala noastră.

Această școală, care oferă cursuri în fiecare sâmbătă, nu pune accentul atât de mult pe cratime și pe reguli stricte, ci pe crearea unui grup unit în jurul unor valori comune, pe cunoașterea unor tradiții și obiceiuri care ne reprezintă ca români. Așa cum am menționat anterior, ne concentrăm pe dezvoltarea personală și emoțională, pe improvizație și jocuri de grup, toate acestea având ca scop vorbirea unei limbi române corecte, asociate cu bucuria și sentimentul de acasă.

Ceea ce ne dorim cu acest proiect este ca cei care ne trec pragul să găsească aici un loc de repaus și încântare, iar copiii să asocieze limba română cu un sentiment plăcut de comuniune, de veselie, de acasă. În cadrul activităților curente, reușim să atingem nu doar elemente de limbă și limbaj, ci și jocuri de dezvoltare personală, pictură, muzică, teatru, improvizație, jocuri de creativitate și de dezvoltare a gândirii critice, în plus față de celebrarea aspectelor culturale care ne consolidează pe noi și pe copiii noștri în rădăcinile noastre, pentru a crește cu mic și cu mare, cât mai echilibrat și mai vertical", mai spune directorul Școlii Românești din Haga. 

Tradiții românești în diaspora este un proiect finanțat de către Departamentul pentru Românii de Pretutindeni prin care se dorește sprijinirea românilor care locuiesc în străinătate să descopere și să redescopere tradiții și obiceiuri românești, prezentate într-o formă creativă și interactivă, beneficiind de expunerea unor experiențe personale, dar și de informații documentate științific, existente în patrimoniul bibliotecilor din România.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Articole Vezi toate articolele
pixel