Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cine s-a îmbogățit în ultimii doi ani? Rafila: "Există băieții deștepți care dinamitează încrederea populației"
WhatsApp
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, sâmbătă, că afacerile derulate de "băieţii deştepţi" dinamitează încrederea populaţiei în stat, lucru care se resimte şi în sistemul de sănătate.

"Totdeauna, în vremuri de criză există şi 'băieţi deştepţi' în ghilimele. Nu sunt deştepţi deloc, pentru că ei dinamitează încrederea populaţiei în stat şi atunci când discutăm de produse neconforme, care de multe ori sunt achiziţionate cu preţuri de câteva ori mai mari decât cele normale. Ajungem într-o situaţie stupidă, în care facem achiziţii publice, iar preţul de la achiziţia publică e de două ori mai mare decât dacă mergem şi cumpărăm de la farmacie. Lucrul ăsta nu este tolerabil, şi pentru orice om care nu este pregătit în domeniu, este revoltător pentru că problemele economice ale României, din momentul de faţă, sunt cauzate şi de situaţia din timpul pandemiei (...). Statul a făcut un efort foarte mare, să cumpere foarte multe materiale sanitare şi echipamente sanitare. Unele nu s-au folosit niciodată şi s-au plătit zeci de milioane de euro, altele au fost de foarte proastă calitate, măştile erau neconforme, erau măşti FFP2, adică măşti cu un grad de protecţie mare, care de fapt nu erau pentru uz medical, erau pentru uz industrial sau agricol. Toate lucrurile astea au fost cauzate de o corupţie, pentru că discuţi de o corupţie aici", a declarat Rafila, la Prima TV.

Rafila: "Încrederea populației, diminuată"



El a explicat că astfel de acţiuni aduc nu numai prejudicii de ordin financiar, dar afectează şi încrederea populaţiei în recomandările sau punctele de vedere profesionale ale specialiştilor din domeniul sănătăţii.

"Ceea ce cred eu că e mai periculos, este o diminuare a încrederii populaţiei în sistemul public în general, iar lucrul ăsta se resimte şi în sistemul sănătăţii, pentru că noi, atunci când facem o recomandare sau ne spunem un punct de vedere profesional, încrederea nu mai este aceeaşi pentru că publicul vede că în sistemul public se întâmplă lucruri de genul ăsta. Trebuie să ne gândim întotdeauna la consecinţele faptelor noastre, care nu sunt numai de natură economică sau penală, sunt de natură să altereze relaţiile în societate (...). Dacă reprezentanţi ai unor instituţii publice au făcut aşa ceva, UNIFARM, întreprindere extrem de utilă, de care avem nevoie să gestionăm foarte multe situaţii, inclusiv de criză de medicamente, a ajuns într-o situaţie absolut revoltătoare pentru că sute de milioane de euro au fost risipite pe contracte care se află în momentul de faţă în cercetare sau au fost deja trimise în judecată", a adăugat ministrul Alexandru Rafila.

Rafila a făcut aceste precizări, în contextul unei întrebări referitoare la afacerea cu măşti neconforme, derulată de CN Romarm SA, în care sunt cercetaţi penal directorul general al acestei companii, Gabriel Ţuţu, fostul fotbalist Victor Piţurcă şi fiul acestuia.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 - 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel