Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a anunţat că legea privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii a fost declarată neconstituţională. Motivul - acest fond a fost înființat printr-o lege și nu printr-o hotărâre de Guvern.
Dar de ce nu a dorit Dragnea ca acest fond să fie adoptat de guvernul Dăncilă?
Sunt mai multe explicații. În primul rând că nu a vrut să pățească la fel ca în cazul Belina, când guvernul a decis să treacă insula Belina din proprietate statului în cea a Consiliului Județean Teleorman, și mai apoi în concesiunea unei firme private, ajungând astfel în atenția procurorilor. După cum se știe, în acest caz DNA a deschis un dosar penal care le cam dă fiori liderilor PSD.
În cazul Fondului Suveran, Dragnea nu a vrut să riște. Miza este mult prea mare - toate companiile importante ale statului ar putea ajunge pe mâna lui Dragnea, care a eliminat orice mecanism de control al acestui mamut. În plus, Dragnea discutase deja acest subiect anul trecut cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și este foaarte posibil să fi făcut și unele promisiuni în acest sens.La vremea respectivă vorbea despre atragerea capitalului israelian în Fondul Suveran de Investiții. Așa că Dragnea s-a gândit că dacă îl înființează printr-o lege nu poate fi tras la răspundere. Parlamentul este for legislativ, iar legile votate de parlamentari nu pot face obiecul unei anchete, pe când guvernul, dacă acea hotărâre aduce prejudicii țării, poate face obiectul unei anchete, la fel ca în cazul Belina. Fostul șef al lui Dragnea, care știe cel mai bine culisele acestui Fond, spune de câteva luni bune că este o afacere a liderului PSD.
Victor Ponta a declarat imediat după decizia de miercuri că CCR a oprit cel mai mare jaf de după 1989.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News