De altfel, elementul transformării în piatră sau sare apare și în multe povești din diverse spații culturale, inclusiv în cel românesc, în lumea basmelor populare.
Medusa a fost una dintre cele trei gorgone, fiicele lui Phorcys și Ceto, surori cu Graeae, Echidna și Ladon, toate creaturi monstruoase înspăimântătoare. Termenul de "gorgonă" se referă chiar la aceste ființe mitologice hidoase, având șerpi vii și veninoși în loc de păr. În general în cultura globală, șerpii sunt asociați cu pericolul, inclusiv în textul biblic la creștini.
Numele creaturilor feminine amenințătoare derivă de la cuvântul grec "gorgos", care înseamnă "groaznic". Gorgonele au reprezentat o imagine populară în scrieri antice grecești, inclusiv cele ale lui Homer. Fiice ale unor divinități marine, gorgonele aveau aspect înfiorător, inclusiv colți ascuțiți și gheare ascuțite din oțel.
Inițial, Medusa ar fi fost exact opusul a ceea ce a devenit. Femeie extrem de frumoasă, Medusa a atras mânia zeiței Atena - zeitatea asociată cu înțelepciunea, artizanatul și războiul. Se spune că au existat două motive: pe de o parte aroganța Medusei, care se lăuda cu frumusețea sa, dar și aventura amoroasă cu Poseidon - zeul mărilor, furtunilor și cutremurelor. Pentru că părul Medusei era de o frumusețe impresionantă, Atena a decis să îi transforme acest atu într-un detaliu groaznic: o claie de șerpi vii.
Spre deosebire de gorgonele Stheno și Euryale, care erau nemuritoare, Medusa și-a păstrat în mod ironic acest aspect al umanității. Astfel, a ajuns să fie ucisă de semizeul Perseu, care ulterior s-a folosit de capul monstrului ca armă și în cele din urmă i l-a oferit Atenei. Toți frații Medusei erau monștri din naștere, iar ea a avut ghinionul de a fi transformată în cea mai hidoasă creatură posibilă.
În momentul morții, Medusa era însărcinată, iar doi copii ai săi nenăscuți, Chrysaor și Pegasus, i-au sărit brusc din gât în momentul în care Perseu i-a tăiat capul. Trezite de zgomot, celelalte gorgone au încercat să își răzbune sora, însă atacatorul purta masca de invizibilitate a lui Hades și sandalele cu aripi ale lui Hermes, așadar nu putea fi reperat și nici pedepsit.
Motivul acestei ființe mitologice apare în diverse resurse ale divertismentului modern, inclusiv în filmele Clash of the Titans din anii 1981 și 2010. Înfățișarea Medusei a inspirat și personaje din seria de filme Pirații din Caraibe și din serialul de animație pentru streaming Disenchantment, deși creativitatea originală a determinat în aceste cazuri apariții ale unor personaje unice, diferite.
În jocurile video, Medusa este chiar un personaj recurent, însă prezentă sub diverse denumiri, de exemplu Zeița Întunericului. Printre cele mai bune exemple de jocuri care expun acest caracter fictiv se evidențiază Assassin's Creed: Odyssey (2018), Cuphead (2017) sau Immortals Fenyx Rising (2020).
Numeroase alte prezențe sunt consemnate și în industria jocurilor de casino online. Sloturi precum Medusa Money de la Ruby Play, Medusa Megaways de la NextGen sau Mighty Medusa de la Habanero sunt destinate publicului adult și sunt disponibile cu sau fără mize reale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News