Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Chiriile în Spania, tot mai scumpe și mai greu de găsit. Analiștii vorbesc de o "criză", mai ales în orașele mari
WhatsApp
Să găsești o chirie în Spania devine din ce în ce mai greu, fapt rezultat din statisticile oficiale. Însă piața chiriilor nu e la fel în toată țara. Iată orașele în care e cel mai greu să-ți găsești o chirie. 
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)

Gravitatea crizei de pe piața chiriilor din Spania este evidențiată de noi date care arată exact unde cererea este cea mai mare, iar oamenii sunt nevoiți să concureze cu mulți alții doar pentru a găsi un loc în care să locuiască.

Noile date privind închirierea au arătat că, pentru fiecare locuință scoasă la închiriat în Spania, există în medie 27 de persoane interesate de ea.

Acest lucru vine pe fondul îngrijorării tot mai mari din țară cu privire la accesibilitatea și disponibilitatea proprietăților de închiriat și demonstrează sabia cu două tăișuri care le face viața grea chiriașilor din Spania: cerere mare (și, prin urmare, prețuri), dar ofertă scăzută.

Nivelul chiriilor din Spania a crescut

 

În mai multe zone din Spania, autoritățile regionale încearcă să introducă controlul chiriilor. Conform datelor portalului imobiliar Idealista, prețul mediu al chiriilor în Spania a crescut cu aproape nouă procente într-un an (din februarie 2022 până în februarie 2023), aceasta fiind cea mai mare valoare din istoria sa. În marile orașe, această cifră se apropie de 20 la sută în multe locuri.

Potrivit cifrelor oficiale citate de cotidianul spaniol El Mundo, cererea de proprietăți de închiriat în Spania este tot mai mare: dacă anul acesta fiecare anunț de închiriere are 27 de persoane interesate, în 2023 media a fost de doar 17 solicitanți pe proprietate.

În orașe și în capitalele de provincie, presiunea este și mai mare, unde numărul doritorilor poate ajunge de trei ori mai mare decât media. Cu toate acestea, orașele cu cea mai mare cerere pe anunț imobiliar nu sunt însă acolo unde v-ați aștepta.

Francisco Inareta, reprezentantul Idealista, a declarat că cifrele "arată că distrugerea ofertei cauzată de politicile de închiriere înrăutățește posibilitățile de acces la locuințe, în special în cazul tinerilor și al familiilor vulnerabile".

"Acest lucru crește presiunea asupra prețurilor, multiplică dificultățile de a găsi o locuință și înrăutățește distribuția cu care trebuie să se confrunte cei care caută o locuință."

În esență, această situație îi obligă pe oameni să se lupte pentru proprietățile de închiriat, a spus el, ceea ce "sporește concurența între potențialii chiriași... [și] exclude de pe piață o mare parte dintre cei interesați".

Orașele din Spania în care oamenii se chinuie să găsească o locuință de închiriat

 

Potrivit datelor Idealista, cele mai mari două orașe din Spania, Madrid și Barcelona, primesc, în mod previzibil, cel mai mare număr de persoane interesate de închirerea unei proprietăți. Acest lucru se datorează faptului că aceste orașe au cel mai mare număr de proprietăți și, prin urmare, de anunțuri de închiriere, în total.

Pentru fiecare anunț publicat, există 41 (Madrid) și, respectiv, 40 (Barcelona) de clienți interesați.

Acestea sunt urmate de Palma de Mallorca (38 de familii), Valencia (29), Malaga (28) și San Sebastian (28). Interesant este că sub media națională se află Bilbao (26 de anunțuri), Sevilla (25) și Alicante (22).

Cu toate acestea, dacă se analizează cifrele în ceea ce privește cererile de informații pe anunț, Madrid și Barcelona scad în clasament.

Vitoria, în Țara Bascilor, ocupă primul loc în clasamentul general, cu 70 de persoane interesate de fiecare proprietate. Aceasta este urmată de Guadalajara (59), Santa Cruz de Tenerife (44), Las Palmas de Gran Canaria (41) și Pamplona (41).

La celălalt capăt al spectrului se află orașe precum Salamanca (7 părți la fiecare anunț), Ciudad Real, Ourense și Badajoz (toate cu câte 8 pe anunț), scrie publicația The Local.

 

----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din SPANIA, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link:

-> https://chat.whatsapp.com/GS0fhMGHpuhLxn63v90nS4 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel