Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cheesecake japonez sau prăjitură de "bumbac". Iese moale și pufoasă ca un nor
WhatsApp
Cheesecakeul japonez, cunoscut și sub numele de prăjitura japoneză de bumbac din cauza moliciunii sale, este o un desert moale ca un nor, făcută cu un ou și brânză tartinabilă, însă fără drojdie.
Cheesecake japonez sau prăjitură de "bumbac". Iese moale și pufoasă ca un nor

Cheesecakeul japonez poate fi un preparat perfect pentru un mic dejun sau o gustare apetisantă. Această prăjitură japoneză este făcută din ingrediente simple, precum ouă, zahăr, lapte, unt și făină, dar particularitatea sa este coacerea. Spre deosebire de alte prăjituri, aceasta este gătită la bain-marie.

Timpul de gătire este destul de lung, dar esențial pentru o reușită perfectă: la 200 de grade timp de 20 de minute, apoi se continuă gătirea la 140 de grade timp de 40 de minute și, la final, se lasă să se întărească încă 30 de minute cu cuptorul stins.

O altă diferență față de prăjiturile clasice de tip cheesecake este că cea japoneză are o consistență asemănătoare unui sufleu, este mai puțin dulce și nu are baza clasică de biscuiți și unt.

Vezi și: Chec cu vișine, rețeta simplă. Iese foarte pufos

Aspectul său rafinat îl face perfect pentru a fi servit la ocazii speciale, ca desert la finalul mesei, dar nimic nu vă împiedică să îl savurați la micul dejun sau ca gustare, mai ales vara.

Hai să vedem împreună, pas cu pas, cum se prepară cheesecake-ul japonez!

Ingrediente (pentru o formă de tort de 22 cm)

 

- unt 80 g de unt

- 190 g zahăr pudră

- 150 ml lapte integral

- 350 g brânză tartinabilă tip Philadelphia

 -8 ouă medii

- 70 g făină 00

- 40 g amidon de porumb

- lămâie coaja de la o lămâie (sau de la o portocală)

- câteva picături de suc de lămâie

- 1 linguriță de extract natural de vanilie 

- 1 vârf de cuțit de sare

Mod de preparare 

 

În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Mai întâi se toarnă 3 degete de apă într-o formă mare de copt (aceasta trebuie să conțină forma pe care o vom folosi pentru prăjitură) și se introduce în cuptor la 180°, astfel încât să fie deja fierbinte și pregătită pentru gătirea la bain-marie a prăjiturii.

Se topește untul în cuptorul cu microunde sau într-o cratiță mică, împreună cu 2 linguri de zahăr luat din totalul, coaja rasă de lămâie și vanilia.

Puneți brânza tartinabilă într-un bol mare și adăugați untul topit.

Se amestecă cu un tel de mână până când se obține o cremă omogenă și catifelată. Adăugați gălbenușurile de ou și păstrați albușurile deoparte într-un bol. Adăugați făina cernută la amestecul de gălbenușuri de ou și brânză.

La final, încorporați laptele la temperatura camerei.

Vezi și: Cum să faci prăjitura mantovana. Are o textură moale, care se topește în gură

Bateți albușurile cu restul de zahăr și câteva picături de suc de lămâie folosind un tel electric.

Trebuie să obțineți o consistență moale și lucioasă, nu prea fermă.

Adăugați albușurile bătute în amestec, amestecând ușor de jos în sus, pentru a nu le demonta.

Continuați până când amestecul este catifelat și pufos.

Turnați amestecul într-o formă de tort de 22 cm unsă cu unt și tapetată în întregime cu hârtie de copt (lăsați hârtia să iasă la cel puțin 5 cm de formă, deoarece cheesecake-ul se va umfla în timpul coacerii). Este important ca forma de tort să nu fie articulată cu balamale, ci întreagă: aceasta pentru a evita infiltrarea apei în timpul coacerii la bain-marie.

Așezați forma de tort în tava mai mare cu apă, pe care ați pus-o mai devreme în cuptor.

Coaceți cheesecake-ul japonez la 200 de grade timp de 20 de minute, apoi continuați coacerea la 140 de grade timp de 40 de minute. Lăsați cheesecake-ul să se întărească încă 30 de minute cu cuptorul stins și apoi îl puteți scoate din cuptor. Așteptați încă 5 minute înainte de a o scoate din formă și lăsați-o să se răcească înainte de a o savura.

Sfaturi și variații


Cheesecake-ul japonez poate fi păstrat în frigider până la 3 zile.

Coacerea cheesecake-ului japonez este cea mai delicată etapă, deoarece temperaturile sau timpul incorect ar putea compromite succesul acestuia. Este esențial să odihniți prăjitura în cuptorul stins, dar și să o coaceți la bain-marie și să așteptați câteva minute înainte de a o tăia.

Nu se recomandă congelarea.

Cheesecake-ul japonez poate fi aromat cu vanilie sau coajă rasă de citrice. Odată coaptă, poate fi decorată cu un simplu zahăr pudră sau servită cu sosuri și creme, fructe de pădure sau alte fructe proaspete.

Vă recomandăm să respectați întocmai dozele indicate, pentru o reușită perfectă. O modificare a cantităților de unt sau de ouă, de exemplu, ar putea compromite rezultatul.

Așa cum am menționat în pași, nu uitați importanța unei forme care NU se deschide, ar compromite succesul. 

Știați că?

 

Această rețetă datează din perioada postbelică, din anii 1960, când preparatele și ingredientele străine, cum ar fi brânza proaspătă și brânza de vaci, au devenit populare în Japonia. Această răspândire a fost la mâna americanilor.

Aceste ingrediente au devenit apoi parte din cofetăria tradițională japoneză, iar acest desert a devenit popular în anii 1990, devenind un must-have în cofetăriile locale.

 

-------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când publicăm o nouă rețetă, intrați pe unul din grupurile de WhatsApp ale cititorilor fideli StiriDiaspora accesând unul sau mai multe din următoarele linkuri:

- https://chat.whatsapp.com/HZdY3L7PpzjEubma84fWnt 
   
- https://chat.whatsapp.com/JpU46kLYRoj4aFPaYYew1g 
    
- https://chat.whatsapp.com/L7mlUEbirZf2lRA4FLa62G 

- https://chat.whatsapp.com/FYLZZfReaCkL51adqmoAXJ 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Lifestyle Vezi toate articolele
pixel