Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cer portocaliu și clădiri abia vizibile: Un nor de fum venit din Canada a învăluit orașul New York - FOTO/VIDEO
WhatsApp
Calitatea aerului din New York a scăzut atât de mult în ultimele zile, încât orașul are una dintre cele mai grave poluări atmosferice de pe planetă, iar impactul este vizibil în imagini. Fumul provenit de la incendiile de pădure, care ard la sute de kilometri depărtare, în Canada, a venit ca o ceață peste oraș, făcând ca Statuia Libertății și emblematica linie a orizontului să fie greu de văzut chiar și de la o distanță mică. Ministerul Român de Externe a emis o atenţionare de călătorie pentru SUA. Românii sunt avertizați cu privire la deteriorarea severă a calităţii aerului din cauza incendiilor din Canada.
Orașul New York a fost "înghițit" de un nor de fum provocat de incendiile de vegetație din Canada (Foto: Instagram)

Din Maryland până în capitala canadiană, un nor monstruos de fum degajat de incendiile din Quebec a forțat copiii să stea în casă, a suspendat zborurile din New York și a expus milioane de locuitori la riscul de a respira un aer extrem de poluat. Peste 75 de milioane de persoane din estul Statelor Unite s-au aflat sub alertă privind calitatea aerului din cauza fumului, care a făcut să dispară linii emblematice ale orizontului în spatele unor fumuri portocalii, relatează CNN.

Norul cel mai dens de fum a lovit, miercuri, nord-estul țării, trecând prin zona de mijloc a Atlanticului și coborând până în Carolina. Condițiile de fum în aceste regiuni ar putea dura cel puțin până joi. Miercuri seară, zone metropolitane importante precum Philadelphia, Jersey City, New Jersey și New Haven, Connecticut, au avut indici de calitate a aerului între 200 și 300 - ceea ce este considerat "foarte nesănătos", potrivit site-ului guvernamental AirNow.gov.

 

 

Fum în New York

 

Orașul New York a avut miercuri, la ora 17.00, un indice de 484 de AQI, care este clasificat ca fiind "periculos", a declarat primarul Eric Adams în timpul unei conferințe de presă, miercuri. Acesta este cel mai ridicat nivel înregistrat în oraș din anii 1960, a spus el.

"Deși ar putea exista un potențial pentru condiții semnificativ îmbunătățite până vineri dimineața, predictibilitatea fumului atât de departe este scăzută", a avertizat primarul. "Este dificil de prezis mișcarea fumului. Este o serie de evenimente imprevizibile și nu putem oferi îndrumări cu mai mult de o zi înainte în acest moment".

 

Aceasta nu este ziua în care să vă antrenați pentru un maraton sau să faceți un eveniment în aer liber cu copiii dumneavoastră. Rămâneți înăuntru, închideți ferestrele și ușile și folosiți purificatoare de aer, dacă le aveți", a declarat primarul Adams.

Echipele sportive profesioniste au amânat miercuri mai multe meciuri în orașele afectate de fum, inclusiv două meciuri din Major League Baseball programate la New York și Philadelphia. Iar fumul provocat de incendiile din Canada a forțat, de asemenea, închiderea a cel puțin trei hipodromuri de curse de cai de pe Coasta de Est.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Eric Alexander (@readyseteric)

 

Probleme și în Ottawa

 

Și capitala canadiană Ottawa este afectată de una dintre cele mai proaste calități ale aerului, potrivit AirNow.gov, un parteneriat între Agenția pentru Protecția Mediului din SUA, Administrația Națională Oceanică și Atmosferică, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA și alte agenții.

Premierul canadian Justin Trudeau a discutat, miercuri, cu președintele american Joe Biden despre incendiile în curs de desfășurare și impactul asupra calității aerului.

SUA au desfășurat peste 600 de pompieri și personal de sprijin, precum și alte mijloace de stingere a incendiilor, a declarat miercuri Casa Albă.

Trudeau i-a mulțumit lui Biden pentru sprijin și cooperare, potrivit unei declarații publicate de biroul lui Trudeau, iar "ambii lideri au recunoscut necesitatea de a lucra împreună pentru a aborda impactul devastator al schimbărilor climatice".

MAE, atenţionare de călătorie pentru SUA: Deteriorare severă a calităţii aerului din cauza incendiilor din Canada

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii (Marile Lacuri, New York, Washington DC, Baltimore, Carolina de Nord, Carolina de Sud) că autorităţile locale au emis un cod roşu, până pe 11 iunie, privind deteriorarea severă a calităţii aerului din cauza particulelor de cenuşă şi elementelor nocive provenite de la incendiile de pădure din Canada.

Fumul de la aceste incendii se deplasează pe sute de kilometri deasupra teritoriului SUA, în zonele din Atlanticul mijlociu, prin nord-est şi părţi ale Marilor Lacuri, precizează sursa citată.

Astfel, cea mai severă deteriorare a calităţii aerului afectează zona de la nordul Atlanticului mijlociu până la areale din statul New York şi vestul regiunii New England, inclusiv coridorul New York City - Washington DC.

Calitatea aerului în aceste zone se află în categoriile de risc ridicat, variind de la "nesănătos" la "foarte nesănătos" şi "periculos", potrivit www.airnow.gov.

Este recomandată evitarea călătoriilor în aer liber în ariile afectate de valul de particule de cenuşă şi de elementele nocive cauzate de incendiile respective. Informaţii actualizate despre evoluţia norului de suspensie pot fi accesate pe pagina dedicată: www.airnow.gov/national-maps/.

Autorităţile americane îndeamnă cetăţenii să evite, pe cât posibil, călătoriile în zonele afectate, iar în cazul necesităţii acestor călătorii să utilizeze masca de protecţie atunci când se află în spaţiul exterior.

Din cauza acestor condiţii, au fost înregistrate numeroase întârzieri şi anulări ale curselor aeriene, fapt pentru care autorităţile americane îndrumă cetăţenii care au prevăzute călătorii interne sau internaţionale, în perioada menţionată, să menţină legătura cu companiile aeriene ce operează zboruri de pe aeroporturile din New York, Newark, Baltimore, Dulles - Washington DC, în vederea obţinerii asistenţei şi rerutării zborurilor, după caz, precum şi să acceseze site-ul oficial al Departamentului de Transporturi american: www.transportation.gov, precum şi www.transportation.gov.

Cetăţenii români pot solicita informaţii şi asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Washington: +1 (202) 332-2392, +1 (202) 332-2935, +1 (202) 332-4858, ale Consulatului General al României la New York: +1 (212) 682-9120; +1 (212) 682-9121 şi ale Consulatului General al României la Chicago: +1 (312) 573-1315, +1 (312) 573-1181, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefoanele de permanenţă ale:

*Ambasadei României la Washington, DC: +1 (202) 420-8350

*Consulatului General al României la New York: +1 (917) 679-9874,

*Consulatul General al României la Chicago +1 (312) 307-2923.

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel