Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Centrul Român pentru Integrare: "Mai mult de 4% din populaţia României a părăsit ţara în ultimii patru ani"
WhatsApp
Mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării în ultimii patru ani, a declarat, joi, vicepreşedintele Centrului Român pentru Integrare, Ioan Puhace, care a arătat că trebuie găsite soluţii pentru "a pune ceva în loc".

"Există un dezechilibru destul de mare între ceea ce înseamnă emigraţie şi imigraţie. Dacă ne raportăm la cifre statistice, vedem că în ultimii patru ani mai mult de 4% din populaţia României a părăsit teritoriul ţării. Ce punem în loc? Discutăm şi trebuie să găsim soluţii pe ceea ce înseamnă dezvoltarea pieţei muncii în România. Printre ele şi imigraţia legală ar putea să fie o soluţie", a spus Ioan Puhace, cu ocazia conferinţei "Migraţia legală în 2020 - provocări şi oportunităţi pe piaţa muncii în pragul unui nou boom al migraţiei".

El a precizat că angajatorii români sunt mereu în căutare de forţă de muncă şi în acest context trebuie "flexibilitate" în privinţa migraţiei.

"Migraţia este foarte discutată la nivel internaţional, (...) atât migraţia legală, cât şi migraţia ilegală, se caută tot felul de soluţii, este clar că migraţia legală este un izvor pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea economică a statelor, se încearcă soluţii şi întâlnirea noastră de astăzi vine în sprijinul a ceea ce trebuie să reprezinte migraţia pentru România. Trebuie să dăm dovadă de flexibilitate, trebuie să observăm tendinţele care sunt în celelalte ţări dezvoltate şi să venim cu propriile noastre idei, propriile noastre soluţii, pentru a da un imbold pieţei muncii din România şi pentru a dezvolta şi acest segment al forţei de muncă străine", a mai spus Puhace.

El a afirmat că, pentru a echilibra deficitul de forţă de muncă din ţară, ar trebui promovate, în primul rând, acele politici publice care să permită dezvoltarea sectorului privat, precum şi creşterea calităţii vieţii în România pentru ca cetăţenii români să rămână în ţară.

"Un alt aspect pe care trebuie să-l luăm în seamă este imigraţia. Dacă luăm în considerare numărul de avize care în 2019 a fost aprobat pentru România, spunem că este puţin faţă de cerinţele angajatorilor români. Dacă ne uităm şi la statele din jurul nostru, constatăm totuşi că ne aflăm printre ultimele locuri în ceea ce priveşte avizul de muncă", a afirmat Ioan Puhace.

Vicepreşedintele Uniunii Europene a IMM-urilor, Florin Jianu, a arătat că în acest moment România are un deficit pe piaţa forţei de muncă de aproximativ un milion de oameni.

"În alte ţări, aceste probleme s-au rezolvat în ultimele decenii cu ajutorul imigranţilor. Polonia a importat anul trecut un milion de lucrători ucraineni. Cred că şi România trebuie să se uite cu foarte multă atenţie de unde poate atrage forţă de muncă. Eu nu m-aş uita atât de mult spre zonele asiatice, spre zone cu o cultură total diferită de cea europeană şi de cea română, în particular, ci m-aş uita la vecini, tot la zonele în care sunt etnici români, la Serbia de exemplu, în zona Ucraina şi de ce nu, cu foarte multă atenţie, la Moldova", a declarat Jianu.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Știri Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel