Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Taxe noi, creșteri de TVA și majorarea salariului minim: Cele mai importante schimbări în privința salariilor și taxelor în Germania, în 2024
WhatsApp
Costul vieții în Germania a crescut, iar salariile nu au ținut pasul, ceea ce înseamnă că mulți oameni își monitorizează mai atent cheltuielile. Descoperă în acest articol cum vă vor afecta în 2024 modificările impozitelor, ale contribuțiilor la asigurările de sănătate, dar și creșterile de salarii anunțate. 
Sursa foto: Freepik

Publiația The Local, face o sinteză a celor mai importante schimbări în privința salariilor și taxelor în Germania, în 2024.

Modificări în impozitul pe venit și alocația pentru copii

 

Legea de compensare a inflației aduce o serie de schimbări în ceea ce privește suma rămasă oamenilor în portofele după impozitare.

Plafonul de bază pentru impozitul în Germania a crescut de la 10.908 EUR la 11.604 EUR începând cu 1 ianuarie 2024. Pentru cuplurile căsătorite, plafonul crește la 23.208 EUR. Aceasta înseamnă că orice venit sub această limită nu este supus impozitului.

În ianuarie 2023, alocația pentru copii (Kindergeld) în Germania a fost extinsă la 250 EUR pe lună pe copil. Se preconizează că va rămâne neschimbată în 2024.

Excepțiile fiscale pentru copii (Kinderfreibetrag), care garantează că veniturile părinților rămân libere de impozit până la o anumită sumă, urmează să crească de la 6.024 EUR la 6.384 EUR în 2024.

Există și ajustări ale taxei de solidaritate. Aceasta a dispărut complet deja pentru aproximativ 90% din contribuabili în 2021. Pentru ceilalți plătitori, limita de scutire va crește cu încă 587 EUR începând cu ianuarie 2024, potrivit sursei citate

Creșterea salariului minim legal

 

Salariul minim, de 12 EUR pe oră, este programat să crească în două etape: începând cu 1 ianuarie 2024, a crescut la 12,41 EUR brut pe oră, iar peste un an, la 12,82 EUR. În unele sectoare, există salarii minime obligatorii deja mai mari decât salariul minim legal general.

Creșterea limitelor pentru mini-joburi începând cu ianuarie

 

Cei cu mini-joburi trebuie să țină cont că limita lunară de venituri crește, în corelație cu majorarea salariului minim general.

Potrivit centrului de consiliere, limita va crește de la 520 EUR la 538 EUR pe lună începând cu ianuarie 2024. „Limita de venituri anuale va crește corespunzător la 6.456 EUR”, au declarat reprezentanții Agenției Federală pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Germania a introdus mini-joburile ca o modalitate pentru angajatori să obțină mai ușor lucrători cu normă redusă și pentru ca aceiași lucrători să se bucure de aranjamentele flexibile de muncă cu normă redusă, cu anumite scutiri de taxe.

Creșterea Bürgergeld (Venit de bază) cu 12%

 

Ratele standard pentru venitul de șomaj pe termen lung și asistența socială au crescut începând cu ianuarie 2024. Adulții singuri vor primi 563 EUR pe lună - cu 61 EUR mai mult decât anterior. Adulții care trăiesc cu un partener vor primi 506 EUR în loc de 451 EUR anterior.

Cei care trăiesc cu dependenți tineri primesc, de asemenea, mai mult, în funcție de vârsta copiilor lor. Părinții sau tutorii de tineri cu vârsta cuprinsă între 15 și sub 18 ani vor primi 471 EUR (în loc de 420 EUR anterior). Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între șapte și 14 ani, rata crește de la 348 EUR la 390 EUR. Pentru cei mai mici copii, va crește de la 318 EUR la 357 EUR.

Beneficii pentru aprovizionarea cu materiale școlare

 

Suma oferită elevilor pentru materiale școlare personale crește cu aproximativ 12% - de la 116 EUR la 130 EUR în prima jumătate a anului școlar și de la 58 EUR la 65 EUR în a doua jumătate a anului școlar.

Sprijinul pentru materialele școlare personale face parte din așa-numitul pachet educațional pentru copii, adolescenți și tineri care primesc Bürgergeld sau asistență socială sau ai căror părinți primesc supliment pentru copii (Kinderzuschlag) sau ajutor pentru locuință (Wohngeld).

Modificări la Elterngeld (indemnizația parentală)

 

În prezent, cuplurile din Germania pot primi indemnizație parentală până la un venit anual impozabil de 300.000 EUR. Dar această limită era programată să scadă la 150.000 EUR pentru cuplurile care câștigau împreună peste această sumă, însemnând că acestea nu ar primi indemnizație parentală.

Cu toate acestea, după multe critici, guvernul de coaliție a fost de acord să o reducă în două etape, mai întâi la 200.000 EUR și apoi la 175.000 EUR. Limita pentru părinții singuri - în prezent la 250.000 EUR - va fi redusă la 150.000 EUR.

Pentru părinții ai căror copii se nasc până la 31 martie 2024, nimic nu se va schimba. Începând cu 1 aprilie 2024, însă, noua limită de 200.000 EUR va fi aplicabilă pentru cupluri și limita de 150.000 EUR pentru părinții singuri. Noua limită de 175.000 EUR va fi aplicabilă pentru cuplurile ale căror bebeluși se nasc începând cu 1 aprilie 2025.

Spre deosebire de Mutterschutz (concediul de maternitate), care este destinat exclusiv mamelor înainte și după nașterea copilului, Elterngeld oferă o indemnizație pentru timpul liber plătit pe care ambii părinți o pot împărți între ei după cum doresc. Până la 1.800 EUR pe lună este disponibil pentru înlocuirea veniturilor pierdute.

TVA crește în cafenele și restaurante

 

Pentru cei care se bucură de mese la cafenele și restaurante, există o schimbare semnificativă în 2024. Asta pentru că guvernul german a decis să majoreze TVA-ul înapoi la 19%, de la 7%.

Taxa fusese redusă ca măsură împotriva creșterii inflației din cauza crizei energetice.

Costul de a lua masa în oraș a crescut deja semnificativ - așa că acesta va fi încă un impact asupra buzunarelor oamenilor și va afecta, de asemenea, proprietarii de restaurante.

Sfârșitul plafonării prețurilor la energie

 

Plafonul pentru prețurile energiei electrice și gaz în Germania a expirat la sfârșitul anului 2023. Inițial, Bundestagul votase pentru prelungirea programului până la sfârșitul lunii martie 2024.

Dar guvernul a decis să le încheie mai devreme decât era planificat după ce o hotărâre a Curții Supreme a dat peste cap planurile de cheltuieli.

Anunțul înseamnă că consumatorii ar putea vedea facturile lor de energie să crească de la limita actuală de 0,40 EUR per KwH pentru electricitate și 0,12 EUR per KwH pentru gaz.

Cu toate acestea, va depinde de tarifele individuale și consumul gospodăriilor.

Contribuțiile suplimentare la asigurarea de sănătate ar putea crește

 

Începând cu începutul anului 2024, contribuțiile suplimentare la asigurarea de sănătate obligatorie au voie să crească cu 0,1% în Germania.

Această măsură va aduce aceste contribuții la cel mai ridicat nivel al lor vreodată, de 1,7%.

Anterior, contribuțiile obligatorii la asigurarea de sănătate erau stabilite la 14,6%, iar contribuțiile suplimentare (care sunt stabilite de asigurătorul de sănătate) puteau ajunge până la 1,6%.

Nu fiecare asigurător alege să perceapă contribuția suplimentară maximă stabilită de stat. De exemplu, Techniker Krankenkasse percepe în prezent 1,2%, în timp ce Barmer percepe 1,5%. Aceasta înseamnă că nu toți cei cu asigurare medicală obligatorie vor vedea o creștere a costurilor în anul următor, dar unii asigurători sunt susceptibili să opteze pentru venituri suplimentare.

Pentru cei angajați, acest lucru ar putea însemna că încă 0,05% din salariul lor va merge către asigurarea de sănătate - însumând 5 cenți per 100 € câștigați - cu cealaltă 0,05% acoperită de angajatori.

Plafonul de venituri pentru asigurarea de sănătate și pensii crește

 

Majoritatea angajaților din Germania plătesc automat contribuții obligatorii la asigurarea de sănătate și la pensii din salariul lor - dar există excepții pentru cei cu venituri mai mari.

În 2024, salariul la care angajații pot opta să nu mai plătească contribuții obligatorii la asigurarea de sănătate va crește la 69.300 EUR pe an de la 66.600 EUR. Acesta echivalează cu un salariu lunar de 5.775 € înainte de impozit.

Așa-numitul 'Beitragsbemessungsgrenze' - care limitează cât din venitul tău este folosit pentru calculul asigurării tale de sănătate - va crește și el la 62.100 EUR în 2024 de la 59.850 EUR în 2023. Așadar, dacă câștigi 65.000 € pe an, de exemplu, asigurarea ta obligatorie va fi calculată doar ca procent din 62.100 €, nu din salariul tău complet.

Un sistem similar este folosit pentru calcularea contribuțiilor la pensii: acestea se calculează ca procent din venitul tău, dar doar până la o anumită sumă.

În 2024, acea sumă este de 7.450 € pe lună în fostele state germane din est și de 7.550 € în statele vestice.

Schimbările din 2024 în domeniul banilor și taxelor din Germania vor avea un impact semnificativ asupra gospodăriilor din țară. Creșterea salariului minim, a Kindergeld și a beneficiilor pentru aprovizionarea cu materiale școlare vor fi o veste bună pentru mulți oameni.

Cu toate acestea, creșterea TVA-ului în cafenele și restaurante, sfârșitul plafoanelor la prețurile energiei și creșterea contribuțiilor suplimentare la asigurarea de sănătate vor fi o povară pentru alții.

 

---------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din Germania, puteți intra pe grupul de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următorul link: 

-> https://chat.whatsapp.com/IsdGvKkdEY4JJhueZBrtNW 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel