În timpul desfășurării dosarului împotriva lui Ionuț Iulian Tănase, în vârstă de 35 de ani, Dan-Andrei Tănase, în vârstă de 32 de ani, și Ilie Constantin, în vârstă de 33 de ani, în fața magistratului Astrid May Grima, un expert ADN desemnat de Judecătorie a prezentat raportul său și a returnat mai multe genți expuse pe care le examinase. Instanța a subliniat faptul că lista obiectelor analizate avea opt pagini.
Frații Tănase și Ilie Constantin, toți trei bucureșteni și membri ai clanului Chira, sunt acuzați de uciderea lui Joseff Rivas, presupunând că ar fi avut în posesie o armă în timpul săvârșirii infracțiunii, că au purtat un cuțit în public fără licență și că au tulburat liniștea și ordinea publică. Aceștia sunt, de asemenea, acuzați de infracțiuni legate de proxenetism.
Rivas a fost înjunghiat până la moarte în fața unei cafenele din Malta în decembrie anul trecut, într-un atac presupus a fi legat de rivalitățile dintre bande criminale românești din industria prostituției. La momentul faptei, avea 44 de ani.
Cu dublă cetățenie, română și britanică, Joseff Rivas și-a petrecut cea mai mare parte a vieții la Constanța, fiind cunoscut în localitate sub numele de John Englezu. Cu o prezență impunătoare, Rivas a activat în principal ca agent de pază în cluburile de pe litoral, dar a fost și recunoscut în cercurile interlope ale orașului, unde își desfășura activitatea ca recuperator.
Cu mulți ani în urmă, John Englezu a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru sechestrarea patronului plajei Kazeboo din Mamaia Nord. Motivul sechestrării a fost legat de un pont primit de Rivas, indicând că patronul ar fi avut o sumă semnificativă de bani în locuință, evaluată la câteva sute de mii de euro. Informațiile furnizate lui Rivas s-au dovedit, însă, a fi eronate, iar acesta l-a sechestrat și torturat pe patron fără succes.
Conform surselor din cercul lui John Englezu, după eliberare, acesta s-a mutat în Anglia, dar a fost nevoit să se întoarcă în România ca urmare a unei condamnări pentru agresarea brutală a unui bărbat. Odată localizat la Constanța, autoritățile din Marea Britanie au solicitat extrădarea sa, însă autoritățile judiciare române au respins cererea. Conform surselor, el se stabilise în Eforie Sud, locuind singur într-un apartament închiriat, deși avea o soție și un copil stabiliți în străinătate.
În urmă cu un an, John Englezu ar fi plecat în Malta cu intenția de a recupera o sumă de bani. El a călătorit în Malta alături de trei bucureșteni, membri ai clanului Chira, cu scopul de a recupera o sumă de bani. Cu toate acestea, din motive neclare, în timp ce se aflau într-un cartier irlandez, a izbucnit un conflict. Scandalul a escaladat, iar unul dintre bărbații veniți de la București l-a înjunghiat pe Rivas în inimă. Cei trei bucureșteni care îl însoțeau au fost reținuți de autoritățile malteze.
Într-o ședință anterioară, s-a afirmat în instanță că Rivas era o persoană de interes pentru serviciile internaționale de informații datorită legăturilor sale cu crima organizată. Se presupune că acesta a apărut într-o anchetă comună asupra unui cartel al crimei organizate care activează în domeniul prostituției desfășurată de poliția malteză împreună cu omologii lor britanici și români.
La sesizarea cauzei, joi, magistratul a observat că Dan Andrei Tănase a depus o cerere de eliberare din arest, la puțin timp după ce precedenta cerere a fost respinsă. Procuratura și-a prezentat răspunsul în cursul ședinței.
Făcând concluzii cu privire la cauțiune, avocatul Franco Debono a invitat instanța să-și concentreze atenția doar asupra situației inculpatului care solicită cauțiune, deoarece împrejurările erau diferite între acuzați.
Rezultă că nu a avut nicio implicare în crimă, a susținut avocatul. „Nu există aproape nimic care să-i lege de acea crimă”. „În plus, toți spun că au acționat în „autoapărare”. Apărarea generală este că Rivas a fost un individ notoriu. Așteptăm de câteva luni să fie strânse dovezi ale caracterului victimei și invităm instanța să ceară acuzării să prezinte dovezi oficiale ale antecedentelor penale ale victimei - care includ omor, tentativă de răpire și tentativă de omor. Nu era vreun sfânt acest individ. De asemenea, se dovedește că el a fost cel care a mers după acuzați”.
Cu toate acestea, Curtea a solicitat dovezi că Tănase nu va fugi dacă i se acordă cauțiune. Avocatul Debono a citat din jurisprudență care spunea că ar trebui acordată cauțiune acolo unde nu există o posibilă schimbare de situație în viitor pentru inculpat.
Statul nu reușește să ofere persoanelor acuzate posibilitatea etichetării electronice, a spus avocatul, subliniind încă o dată cum de-a lungul anilor a propus introducerea acesteia în Parlament cu 12 ani în urmă.
„Nu putem întârzia întotdeauna 30 de ani pentru a introduce drepturi bine stabilite în această țară”, s-a plâns avocatul Debono, subliniind că recent fostul președinte francez Nicolas Sarkozy, care a fost condamnat la închisoare pentru corupție și luare de mită, i s-a permis să își ispășească sentința acasă purtând o etichetă electronică de către o instanță de apel din Franța la începutul acestui an.
Avocatul a subliniat, de asemenea, garanțiile financiare mari ca parte a deciziei de joi de a acorda cauțiune unui grup de tineri belgieni după patru luni de arest. „Condițiile oneroase sunt bune, dar nu poți ține oamenii la infinit”, a spus dr. Debono.
Procurorul Kaylie Bonett a susținut cauțiunea pe motiv că probele împotriva inculpatului sunt încă în curs de strângere, pe lângă gravitatea infracțiunilor de comiterea acestuia și faptul că acuzații au încercat să fugă din țară.
„Au mers de la sine la secția de poliție!” a spus dr. Debono. „După ce nu au reușit să scape”, colegul Dr. Bonett, avocat Darlene Grima. În final, cauțiunea a fost refuzată de către instanță, având în vedere lipsa de legături strânse a inculpatului cu Malta și lipsa generală de încredere, precum și riscul ca acesta să fugă pentru a evita să răspundă la infracțiunile grave de care a fost acuzat.
În lumina respingerii, dr. Debono a dictat o notă, în care a solicitat instanței să îndemne acuzarea să-și prezinte imediat și fără întârziere probele cu privire la caracterul presupusei victime, subliniind totodată că la câteva luni de la compilarea probelor este încă în curs de desfășurare, în ciuda unei solicitări anterioare din partea instanței. „Acestea sunt de o importanță capitală în acest caz”, a spus el.
Inspectorul Kurt Zahra a informat instanța că procuratura a solicitat o copie a cazierului judiciar al victimei din Regatul Unit și România. De asemenea, au fost trimise mementouri prin care se solicită aceste informații cât mai curând posibil. "Acest lucru se întâmplă în paralel cu alte anchete care implică mai multe țări în crima organizată de care sunt acuzați inculpații". Cererea a fost făcută în octombrie, dar ancheta și comunicarea cu alte țări au continuat de la crimă, a spus el.
Cazul a fost amânat pentru februarie anul viitor. Procurorii Darlene Grima și Kaylie Bonett de la Procuratura Generală îi asistă pe inspectorii de poliție Kurt Zahra și Brian Xuereb. Avocații Arthur Azzopardi, Franco Debono, Charmaine Cherret, Francesca Zarb și Jacob Magri îi reprezintă pe bărbații acuzați.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News