Publicitate
Duminică, Kanchana Wijesekera a declarat că țara mai are benzină doar pentru mai puțin de o zi, în condițiile unei cereri normale.
De asemenea, acesta a mai spus că următorul transport de benzină nu va avea loc decât peste două săptămâni.
Săptămâna trecută, Sri Lanka a suspendat vânzările de benzină și motorină pentru vehiculele neesențiale, în condițiile în care se luptă să plătească pentru importuri precum combustibil, alimente și medicamente.
Dl Wijesekera a declarat reporterilor că țara mai are în rezerve 12.774 de tone de motorină și 4.061 de tone de benzină.
"Următorul transport de benzină este așteptat între 22 și 23 [iulie]", a adăugat el.
Un transport de motorină este așteptat să sosească la sfârșitul săptămânii, însă dl Wijesekera a avertizat că țara nu are suficienți bani pentru a plăti importurile planificate de combustibil și țiței.
El a declarat că banca centrală din Sri Lanka poate furniza doar 125 de milioane de dolari pentru achizițiile de combustibil, mult mai puțin decât cele 587 de milioane de dolari necesare pentru livrările programate.
Dl Wijesekera a adăugat că țara datorează 800 de milioane de dolari la șapte furnizori pentru achiziții făcute la începutul acestui an.
Aceasta a venit după ce Sri Lanka a interzis vânzările de combustibil pentru vehiculele private până săptămâna viitoare.
Experții consideră că este prima țară care ia această măsură drastică de a opri vânzările de benzină pentru oamenii obișnuiți de la criza petrolieră din anii 1970, când combustibilul a fost raționalizat în SUA și Europa.
Națiunea insulară de 22 de milioane de locuitori se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la obținerea independenței față de Regatul Unit în 1948, deoarece nu are suficiente valute străine pentru a plăti importurile de bunuri esențiale.
Lipsa acută de combustibil, alimente și medicamente a contribuit la creșterea costului vieții la niveluri record în această țară, unde mulți oameni depind de autovehicule pentru a-și asigura traiul.
Joia trecută, o echipă a Fondului Monetar Internațional a încheiat o nouă rundă de discuții cu Sri Lanka cu privire la un acord de salvare în valoare de 3 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline).
Deși nu s-a ajuns încă la un acord, echipa a afirmat într-o declarație că a făcut "progrese semnificative în ceea ce privește definirea unui pachet de politici macroeconomice și structurale", conform BBC.
Aceasta a adăugat că a fost "martoră la unele dintre greutățile cu care se confruntă în prezent populația din Sri Lanka, în special cei săraci și vulnerabili, care sunt afectați în mod disproporționat de criză".
De asemenea, țara cu probleme de lichidități a trimis oficiali la marii producători de energie Rusia și Qatar, în încercarea de a asigura aprovizionarea cu petrol ieftin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News