Asigurarea medicală a cetățenilor care muncesc pe teritoriul Greciei este obligatorie, fără excepții. Este posibilă și asigurarea voluntară a celor care nu au un loc de muncă, după ce au încheiat perioadele de șomaj sau în alte situații. Persoanele asigurate și membrii familiilor acestora, care sunt dependenți de cel asigurat, beneficiază gratuit de serviciile sistemului medical de stat (PEDY) și au acces la un sistem privat de specialiști (EOPYY), în baza unui contract care se încheie între asigurat și casele de asigurări naționale.
Accesul la sistemul privat EOPYY presupune o contribuție ce variază între 10% și 50% din plata serviciilor medicale primite. Pentru a beneficia de acest tip de asigurare, lucrătorul trebuie să îndeplinească o serie de condiții: să fi avut minimum 50 de zile de asigurare pe parcursul anului precedent sau, dacă se îmbolnăvește și are nevoie de îngrijiri medicale, trebuie să poată dovedi că a fost asigurat timp de 12 luni consecutiv, din ultimele 15 luni precedente îmbolnăvirii.
Intervenții și tratamente gratuite
Unele proceduri și tratamente sunt gratuite, în baza asigurării de sănătate. Intervențiile chirurgicale cardiovasculare intră în această categorie, indiferent de sistemul de asigurări ales de beneficiar (PEDY sau EOPYY). De asemenea, asigurările acoperă orice tip de asistență stomatologică, pentru prevenție și tratament, iar copiii cu vârsta de până la 13 ani beneficiază de tratamente de ortodonție gratuite. Pentru adulți, protezarea se face gratuit, o dată la cinci ani, în clinicile de stat, cu asigurare de tip PEDY.
Există și posibilitatea de a beneficia de medicamente compensate, în baza asigurărilor de sănătate, astfel încât produsele farmaceutice sunt plătite doar în procent de 25% din rețeta prescrisă. De gratuitate pot beneficia pensionarii, care primesc Beneficiul de Solidaritate (EKAS), dar și victimele accidentelor de muncă, femeile însărcinate și cei care au boli cronice și afecțiuni grave, precum cancer, hemodializă, paraplegie și altele.
Asigurările acoperă și nevoia de a preveni și de a corecta afecțiunile ochilor, astfel încât cetățenii și rezidenții Republicii Elene care sunt asigurați primesc sume compensatorii pentru ochelarii de vedere. Acestea se acordă pentru adulți o dată la patru ani, pentru ochelari, și o dată la doi ani pentru lentile de contact, iar pentru copiii cu vârsta sub 12 ani se acordă o dată la doi ani.
Conform unor studii finalizate în anul 2017, speranța de viață în Grecia este una dintre cele mai mari din lume, depășind vârsta de 80 de ani. Există zone în care toată populația este nonagenară, iar Grecia înregistrează una dintre cele mai mici rate de mortalitate infantilă din lume, respectiv 3,1 la mia de locuitori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News