Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce sunt gazoductele Nord Stream 1 și 2 și cât de importante sunt pentru UE
WhatsApp
Discuțiile și controversele privind gazoductele Nord Steam 1 și 2 sunt mai întâlnite în această perioadă. În acest articol încercăm să explicăm ce sunt aceste gazoducte și care este importanța lor pentru Europa. 
Foto: Pixabay

Recent au apărut mai multe "pierderi" de gaze, în gazoductul Nord Stream 1, în condițiile în care Europa suferea deja de lipsă de aprovizionare. A fost un atac sau un sabotaj? UE și Rusia se acuză reciproc, iar ipotezele se înmulțesc.

Rusia anunță că „nu exclude” posibilitatea unui sabotaj, ipoteză luată în considerare și de țările europene și de Kiev, care la rândul lor acuză Moscova că ar face orice ca să întrerupă aprovizionarea cu gaze a Europei. Deteriorarea conductelor este „fără precedent”, potrivit operatorului. Dar să vedem de ce aceste conducte sunt importante și cât de mult afectează în prezent aprovizionarea UE cu gaze naturale. 

Pe unde trece Nord Stream și cât gaz poate transporta?


Nord Stream este o conductă subacvatică de 1224 km lungime și este formată din două conducte paralele. Începe în Vyborg, Rusia, și ajunge în Greifswald, Germania, unde este conectată la rețeaua germană onshore, iar de acolo la restul Europei Continentale. Este capabil să transporte 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an. 

Funcționează Nord Steam 1 în această perioadă?


Nord Stream 1 a fost oprit de gigantul rus Gazprom în august 2022, după luni de funcționare la capacitate redusă. Înainte de oprire funcționa doar la 20% din capacitate. Închiderea a fost motivată oficial de necesitatea de a face lucrări de întreținere, dar conform Berlinului este o ripostă a Moscovei ca răspuns la sancțiunile UE pentru războiul din Ucraina.

Nord Stream 2, pe de altă parte, nu a intrat niciodată în funcțiune: construcția sa a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu a fost folosită niciodată, la fel, din cauza tensiunilor dintre Rusia și Uniunea Europeană.

Ce efecte are presupusul sabotaj asupra aprovizionărilor UE?


Niciuna deocamdată, pentru că Nord Stream 1 a fost închis de săptămâni întregi.

„Analizăm cu atenție impactul scurgerilor de gaz metan, un gaz care are potențiale consecințe asupra schimbărilor climatice și suntem în contact cu statele membre interesate de potențialul impact asupra transportului maritim”, a transmis Comisia Europeană.

„Avem informații că a fost adoptată o zonă de excludere în jurul uneia dintre găurile din conductă”, a mai informat Comisia, referindu-se la Danemarca, care a instituit o interdicție de navigație pe o rază de 9 kilometri în apropiere de insula Bornholm, unde se află sursa pierderilor.

Care este rolul Nord Stream 2?


Nord Stream 2 a fost construit începând cu 2018, urmând același traseu ca Nord Stream 1 și a fost terminat în septembrie 2021, dar aprobarea pentru darea în folosință a rămas în așteptare în urma atacului rusesc asupra Ucrainei. Nord Stream 2 are, de asemenea, două conducte și ar putea transporta încă 55 de miliarde de metri cubi de gaz pe an către Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel