Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce drepturi ai, dacă vrei să muncești în Israel
WhatsApp
Pentru a evita situațiile în care cetățenii străini sunt abuzați de angajatori sau cele în care nu se  înregistrează contractele de muncă și nu li se plătesc muncitorilor contribuțiile, statul Israel a impus  reguli stricte care trebuie să fie respectate atât de angajați, cât și de angajatori.

Legile și procedurile statului Israel impun ca doar angajatorii care dispun de permise de angajar valide de la Autoritatea pentru Populație și Imigrări din cadrul Ministerului de Interne (API) să poată angaja muncitori străini. Numai muncitorii străini cu permise de muncă valide și vize B/1 pentru sectorul în care se fac angajările pot fi angajați de angajatorii autorizați. În plus, angajatorii care sunt autorizați să angajeze muncitori străini trebuie să înregistreze contractele conform procedurilor API, înainte de începerea angajării.

Nu se acceptă munca „part time", ci doar contractele de muncă pe posturi cu normă întreagă, fiind interzisă prin lege angajarea cu jumătate de normă a unui muncitor străin. Restricțiile ipuse mai prevăd și faptul că muncitorii străini pot lucra exclusiv pentru angajatorul care le-a făcut contractul, nu și pentru alți angajatori, după ce ajung pe teritoriul statului Israel. Nu se permit colaborările cu alți angajatori nici măcar în timpul liber al angajaturlui, dacă acesta este cetățean străin, iar dacă se descoperă că un muncitor străin lucrează pentru un alt angajator decât cel înregistrat la momentul respectiv, muncitorul poate fi expulzat.

Pedepsele sunt la drastice și pentru angajatori, dacă se descoperă că angajează în mod ilegal un muncitor străin. Cei care încalcă astfel legea pot fi amendați sau chiar li se poate face dosar penal. În situațiile de conflict între angajatul cetățean străin și angajatorul legal din Israel, muncitorul care dorește să părăssească locul de muncă sau să schimbe angajatorul, trebuie să demonstreze că a depus toate eforturile, în mod onest, pentru a lucra la angajatorul care l-a invitat în Israel, dar conflictul nu s-a putut aplana, din cauza angajatorului. După ce face acest efort, muncitorul străin trebuie să-i dea un
preaviz angajatorului și trebuie să notifice API și agenția de recrutare la care a fost înregistrat sau firma de resurse umane prin care a fost recrutat, anunțând schimbarea.

 

Cine nu se supune legilor poate fi expulzat

 

După rezilierea unui contract de muncă, muncitorul are la dispoziție o perioadă de maximum 90 de zile, de la data la care și-a părăsit locul de muncă, pentru a găsi și a se înregistra la un alt loc de muncă în serviciul altui angajator autorizat, în sectorul de activitate indicat pe viza B/1 pe care a primit-o inițial, astfel încât nu își poate schimba domeniul de activitate. În caz contrar, cetățeanul străin este obligat să părăsească teritoriul Israelului, iar dacă nu face acest lucru poate fi reținut de autorități și expulzat.

Cei care se angajează în Israel ca îngrijitori au restricții speciale, suplimentare, pentru a se evita situațiile neplăcute în care ar putea fi puse persoanele cu dizabilități. Astfel, îngrijitor cetățean străin care dorește să plece de la angajatorul vârstnic sau cu dizabilități fără a-i furniza un preaviz scris sau care își părăsește locul de muncă înainte de perioada minimă de notificare poate fi expulzat din Israel, în urma unei audieri. Obligația de a furniza un preaviz nu se aplică în situațiile speciale în care angajatul nu trebuie să lucreze pe parcursul perioadei de preaviz, dacă se ajunge la un consens cu angajatorul.

 

Vize speciale, cu delimitare teritorială

 

Există și limitări geografice, în cazul celor care se angajează ca îngrijitori și vor să-și schimbe angajatorul. Viza emisă unui îngrijitor străin prevede regiunile geografice din Israel în care acesta poate solicita angajare. Dacă pe viză se specifică „Regiune periferică", îngrijitorul se poate angaja doar la cei care locuiesc în zonele de demarcare ale Israelului, atât în nordul, cât și în sudul țării. Dacă viza are specificația „Regiune centrală", îngrijitorul nu are dreptul să se angajeze în Regiunea Tel Aviv, dar poate lucra în alte zone centrale din Israel, precum și în zonele de demarcare. Dacă viza are specificația „Regiunea Tel Aviv", îngrijitul se poate angaja în orice regiune din Israel.

Cei care doresc să muncească în Israel trebuie să cunoaască foarte bine legislația muncii și să o respecte cu strictețe. Sunt români care muncesc în Israel, în diverse domenii, de peste 20 de ani, timp în care au avut câștiguri foarte mari și condiții de muncă foarte convenabile, dacă au respectat atât legislaația, cât și contractele. Restricțiile au fost stabilite de stat pentru a-i proteja atât pe angajați, cât și pe angajatori.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Tu stii ce drepturi ai? Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel