Potențialul investițional ridicat, susținut în special din zona fondurilor europene, precum și așteptările pozitive legate de stabilitatea cursului de schimb sunt văzute de executivii companiilor românești ca fiind principalele argumente pentru o evoluție economică pozitivă.
Potrivit sondajului, la care au participat 1102 companii din diverse sectoare precum IT&C, asigurări, echipamente, materii prime, energie, FMGC sau turism, anul 2023 este anul prudenței.
32% dintre managerii intervievați în cadrul celei de-a 5-a ediții a Barometrului Moneycorp se așteaptă la o stagnare economică în 2023, în timp ce alți 28% văd o creștere economică marginală. Un procent identic de 28% văd o recesiune ușoară în acest an, în timp ce 12% dintre directori sunt pesimiști, mizând pe o recesiune economică severă în 2023.
"2023 este un an al provocărilor, dar și al oportunităților. Nu este exclus să asistăm la o evoluție economică oscilantă, dovadă a fragilității mediului economic într-un context economic destul de dificil'', spune Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp România.
După 2 ani de COVID și un an cu inflație record, multe companii intră în noul an mai bine pregătite să facă față provocărilor. De asemenea, acestea s-au adaptat la contextul generat de războiul din Ucraina, despre care majoritatea (60%) cred că va continua și după 2023. Poate cea mai bună dovadă este faptul că 68% dintre companii intenționează să facă angajări în acest an.
Potrivit managerilor intervievați de Moneycorp, inflația va continua să fie una dintre cele mai mari probleme ale economiei, ceea ce va afecta direct și costurile de finanțare.
Cei mai mulți se așteaptă ca finanțarea să fie extrem de scumpă, cu un ROBOR estimat de 44% dintre respondenți la un nivel de 7-9% până la sfârșitul anului 2023.
Claudiu Ghebaru, Senior Corporate Dealer Moneycorp, spune că, într-un context macroeconomic destul de turbulent, va fi dificil pentru multe companii să își gestioneze afacerile pe coordonate predictibile. Asigurarea cotei de piață va fi una dintre principalele provocări.
Pentru majoritatea companiilor, 2022 a fost un an în care companiile au reușit să profite de oportunități și să îl transforme într-un an de creștere.
"Creșterea costurilor materiilor prime și ale transportului, avansul puternic al prețurilor la energie și gaze și lipsa de personal calificat au fost cele mai mari provocări anul trecut. Spre final, creșterea costurilor de finanțare a escaladat și este văzută ca una dintre principalele provocări pentru economie în 2023'', a adăugat Claudiu Ghebaru.
Cei mai mulți (48%) dintre executivii intervievați de Moneycorp în cadrul ''Barometrului privind starea economiei'' se așteaptă ca euro să fie cotat la 4,95-5,00 lei la sfârșitul anului. 24% văd o depreciere a cursului euro/leu în intervalul 5,00 lei-5,05 lei, iar 16% peste acest nivel. Pe de altă parte, alți 12% dintre manageri se așteaptă la un curs foarte stabil în jurul valorii de 4,95 lei/Euro.
În ceea ce privește dolarul american, 24% văd cursul la 4,80-5,00 lei și 20% îl văd între 4,60 și 4,80 lei. Interesant este că 32% estimează că moneda americană ar putea valora între 4,20 și 4,60 lei în acest an, conform Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News