Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Cât costă să crești un copil în România în 2024: Între 3.000 și 5.000 de euro pe an până la absolvirea liceului
WhatsApp
În contextul unei scăderi alarmante a natalității și a îmbătrânirii populației în România, costurile asociate creșterii unui copil de la creșă până la terminarea liceului reprezintă un factor esențial în decizia părinților de a aduce pe lume următoarea generație.
Cât costă să crești un copil în România în 2024: Între 3.000 și 5.000 de euro pe an până la absolvirea liceului / Foto: Unsplash

În primul semestru al anului 2023, România a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimii 145 de ani, cu puțin peste 73.000 de copii. Printre numeroasele motive pentru această scădere se numără și preocuparea părinților pentru costurile financiare implicate în creșterea și educarea copiilor.

 

Este din ce în ce mai greu să întreți un copil în România

 

Clubul Copiilor a realizat o proiecție a costurilor pentru creșterea și întreținerea unui copil născut în 2024 până la absolvirea liceului, folosind datele cercetării din 2018 a Syndex România și Institutului de Cercetare a Calității Vieții. Această proiecție a fost ajustată la inflația indicilor anuali ai prețurilor de consum, furnizați de Institutul Național de Statistică, pentru a reflecta mai precis contextul economic actual.

Astfel, costul total pentru creșterea unui copil născut în 2024 până la terminarea liceului este estimat la 594.070 lei pentru primul copil și 417.989 lei pentru al doilea copil. Pentru familiile care decid să aibă doi copii, costul minim se ridică la cel puțin un milion de lei.

 

Costurile creșterii copilului cresc odată cu înaintarea în vârstă

 

Cercetarea arată că aceste costuri variază în funcție de vârsta copilului. În primii ani de viață și până la vârsta de șase ani, cheltuielile anuale sunt estimate la aproximativ 3.000 de euro. Cu trecerea anilor, acestea cresc, atingând aproximativ 5.000 de euro între vârsta de 15 și 19 ani. Procentul cel mai semnificativ din aceste cheltuieli este direcționat către asigurarea unei locuințe, reprezentând peste 30% din total. Mâncarea reprezintă 26%, îmbrăcămintea 14%, iar restul este distribuit între rechizite, vacanțe, igienă și transport.

Aceste estimări subliniază presiunile financiare semnificative pe care le resimt familiile în îngrijirea și educarea copiilor lor în România, subliniind necesitatea unor politici guvernamentale și sociale menite să faciliteze această responsabilitate importantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Economie Vezi toate articolele
pixel