Agenția subliniază că este vorba despre votarea, săptămâna trecută, în Parlamentul României, a modificărilor aduse codurilor penale, care vizează reducerea perioadelor de prescripție pentru anumite infracțiuni de corupție și dezincriminarea fraudei în unele cazuri. Comisia a avertizat deja Bucureştiul, anterior, săptămâna aceasta, că se va confrunta cu "acţiuni rapide şi decisive", dacă Parlamentul aprobă aceste schimbări legislative.
Întrebat de jurnalişti care ar fi răspunsul Comisiei, purtătorul de cuvânt a declarat: "Dacă întrebarea dvs este dacă vor fi luate măsuri rapide şi decisive în cazul amintit de dvs", răspunsul este: Da. Da, acest lucru se va întâmpla". El nu a oferit mai multe amănunte cu privire la eventuale contramăsuri.
DPA subliniază că una dintre opțiuni este o procedură penală, care va ajunge în cele din urmă la Curtea Europeană. O altă posibilitate este un proces de sancțiuni pentru încălcarea statului de drept, cunoscut sub numele de articolul 7, pe care UE l-a aplicat deja împotriva Poloniei și Ungariei. Între modificările legislative aprobate se numără dezincriminarea mitei dacă infractorul recunoaște fapta în termen de un an, iar procurorii nu au inițiat încă o anchetă împotriva acestuia.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News