Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bulgaria bate în retragere: adoptarea monedei euro ar putea fi amânată
WhatsApp
Bulgaria ar putea amâna adoptarea monedei euro pentru sfârşitul anului 2025, din cauza inflaţiei.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi amânată pentru sfârşitul anului 2025, în loc să aibă loc la 1 ianuarie 2025, aşa cum era planificat iniţial.

În cadrul unui interviu acordat agenţiei de presă BTA la Washington, cu ocazia reuniunilor de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, Radev a explicat că această nouă dată este un scenariu mai realist în stadiul actual prin care trece economia zonei euro.

Chiar dacă inflaţia în Bulgaria a scăzut pentru a opta lună consecutiv, scăderea ar trebui să fie mult mai importantă pentru a permite intrarea Bulgariei în zona euro, a spus Radev. În acest context, dacă Bulgaria nu reuşeşte să îndeplinească criteriul de inflaţie în luna iunie şi va face acest lucru la finele lui 2024, aderarea la zona euro la finele lui 2024, în loc de 1 ianuarie, este posibilă şi, la acest moment, acesta este cel mai probabil scenariu, potrivit guvernatorului BNB, transmite Agerpres.

În condiţiile în care în prezent în Bulgaria există un acord de tip Consiliu monetar, Banca Naţională are un număr mult mai limitat de opţiuni pentru a controla inflaţia, aşa că este sarcina politicii fiscale să influenţeze într-o măsură mai mare preţurile, a spus Radev. "Bugetul ar trebui să fie unul anti-ciclic, cu alte cuvinte, anti-inflaţionist, ceea ce nu este cazul în acest moment. Experienţa globală, precum şi propria noastră experienţă, ne arată că acest lucru poate fi atins cel mai bine prin măsuri eficiente de management şi control al costurilor", a apreciat guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei.

Referindu-se la pregătirile tehnice pentru aderarea Bulgariei la zona euro, Radev a spus că Banca Naţională şi sectorul bancar au ajuns la un stadiu foarte avansat de pregătire, cu rezultate concrete în termeni de cadru instituţional, capacităţi şi logistică. De asemenea, Radev a făcut comentarii cu privire la creşterea sectorului creditului ipotecar, spunând: "monitorizăm cu atenţie şi analizăm piaţa creditului şi ceea ce vedem ne menţine în stare de atenţie, dar la acest moment nu suntem îngrijoraţi în mod deosebit".

Până acum, toate cele 20 de state din zona euro au făcut trecerea la moneda unică începând cu data de 1 ianuarie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel