"Iranul trebuie să suporte consecinţele a ceea ce a făcut. În mod evident, este vorba de un atac inacceptabil şi revoltător asupra comerţului maritim", a declarat Boris Johnson, luni după-amiază, conform agenţiei Reuters.
"Un cetăţean britanic a murit. Este absolut esenţial ca Iranul şi orice ţară să respecte libertatea circulaţiei maritime în lume, iar Marea Britanie va continua să insiste în acest sens", a subliniat Boris Johnson.
Ambasadorul iranian în Marea Britanie, Mohsen Baharvand, a fost convocat luni la Ministerul britanic de Externe, dar, în replică, Iranul l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri britanic din Teheran şi cere dovezi în sprijinul acuzaţiilor.
Administraţia Iranului a avertizat, luni, că va riposta la orice acţiune lansată de Statele Unite, Marea Britanie sau Israel din cauza atacului asupra petrolierului, un incident soldat cu moartea a doi marinari, un român şi un britanic. "Republica Islamică Iran nu va ezita să îşi apere securitatea şi interesele naţionale. Iranul va riposta imediat şi în mod decisiv la orice eventual aventurism", a declarat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.
Israelul, Statele Unite şi Marea Britanie au atribuit Iranului atacul asupra petrolierului MV Mercer Street, utilizat de compania unui antreprenor israelian. "Administraţia de la Washington consideră că Iranul a comis acest act şi va urma o reacţie adecvată", a declarat Antony Blinken, secretarul de Stat american. "Este vorba de un act deliberat, punctual, o încălcare clară a legislaţiei internaţionale. Iranul trebuie să înceteze atacurile de acest fel, navele trebuie să poată naviga liber", a afirmat, la rândul său, Dominic Raab, ministrul britanic de Externe.
Premierul Israelului, Naftali Bennett, a cerut comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că atacul asupra petrolierului a fost o eroare gravă. "Aud acum că Iranul încearcă, într-o manieră laşă, să scape de responsabilitatea comiterii acestui incident. Neagă acuzaţiile. Eu spun în mod clar: Iranul se află în spatele atacului asupra navei", a afirmat duminică premierul israelian, Naftali Bennett. "Materialele serviciilor de informaţii care demonstrează implicarea Iranului există şi ne aşteptăm ca membrii comunităţii internaţionale să transmită clar Iranului că a comis o gravă eroare. În orice caz, noi ştim cum să transmitem acest mesaj Iranului în maniera noastră. Acţiunile de intimidare ale Iranului sunt periculoase nu doar pentru Israel, ci afectează şi interesele mondiale, precum libertatea de circulaţie maritimă şi comerţul global", a subliniat Naftali Bennett.
Ministerul iranian de Externe a respins, duminică, orice implicare în atacarea petrolierului, catalogând acuzaţiile drept "lipsite de fundament". "Aceste jocuri de atribuire a vinovăţiei nu sunt nimic nou. Cei care sunt responsabili de acest atac sunt cei care au făcut posibil ca regimul israelian să aibă prezenţă în această regiune", a afirmat Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran.
Un oficial israelian a afirmat vineri că atacul asupra petrolierului utilizat de compania unui miliardar israelian a fost comis de Iran, cu o dronă. Ipoteza este susţinută de oficiali americani.
Petrolierul MV Mercer Street, utilizat de compania unui om de afaceri israelian, a fost vizat de un atac în Marea Arabiei, în largul coastelor statului Oman, un incident produs pe fondul tensiunilor dintre Israel şi Iran. Atacul a avut loc în cursul nopţii de joi spre vineri în largul Insulei Masirah, aparţinând Omanului. Nava era utilizată de firma Zodiac Maritime, deţinută de Zodiac Group, compania miliardarului israelian Eyal Ofer. Petrolierul naviga sub pavilion liberian şi aparţine unei firme nipone. Un marinar român şi unul britanic au fost ucişi în atacul care a vizat petrolierul, a anunţat compania care utiliza nava, Zodiac Maritime.
Acesta este al doilea atac care vizează o navă utilizată de compania miliardarului israelian Eyal Ofer. La începutul lunii iulie, nava-cargo CSAV Tyndall, utilizată de Zodiac Maritime, a fost vizată de o explozie în Oceanul Indian.
Incidentele intervin în contextul tensiunilor dintre Iran şi Israel. În ultimul an, Iranul a semnalat mai multe acte de sabotaj pe care le-a atribuit Israelului. La rândul său, Israelul a atribuit Iranului atacuri asupra unor nave în Marea Arabiei şi în Golful Oman. Israelul se opune revenirii Statelor Unite în Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul. Guvernul israelian suspectează că Iranul încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program atomic civil, potrivit Mediafax.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News