Cei doi oficiali au apreciat ca foarte bună cooperarea în cadrul Uniunii Europene, mai ales în contextul provocărilor complexe generate de agresiunea militară a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.
MAE precizează că ministrul Aurescu a abordat detaliat dosarul aderării României la spaţiul Schengen, context în care a mulţumit pentru votul pozitiv al Finlandei din cadrul reuniunii Consiliului JAI din 8 decembrie 2022 şi pentru sprijinul constant arătat. De asemenea, el a subliniat valoarea adăugată certă pe care România, ca membru Schengen cu drepturi depline, o va genera pentru consolidarea securităţii întregii Uniuni Europene.
La rândul său, ministrul finlandez a reconfirmat susţinerea deplină şi activă, în continuare, a ţării sale pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Cei doi miniştri au avut un schimb de vederi asupra contextului dificil de securitate generat de războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În acest sens, a fost subliniată importanţa acţiunii comune la nivel european şi a menţinerii sprijinului multidimensional acordat Ucrainei, dar şi Republicii Moldova, care se confruntă cu multiple provocări.
Aurescu a prezentat succint măsurile adoptate de România în sprijinul Ucrainei, inclusiv pentru facilitarea intrării în ţară a peste 3,3 milioane de refugiaţi şi a tranzitului prin ţara noastră a peste 11 milioane de tone de cereale şi produse agricole ucrainene. El a mai arătat că susţinerea acordată părţii ucrainene de România a fost realizată şi prin folosirea instrumentelor de drept internaţional, România sprijinind crearea unui mecanism eficient de aducere în faţa justiţiei a celor responsabili pentru crima de agresiune comisă în războiul ilegal al Rusiei contra Ucrainei, menţionează MAE.
Şeful diplomaţiei de la Bucureşti a evocat susţinerea fermă a României pentru extinderea Uniunii Europene, atât în ceea ce priveşte partenerii cu statut de candidat sau perspective europene din Vecinătatea Estică - Republica Moldova, Ucraina, respectiv Georgia, cât şi pentru statele din Balcanii de Vest, cu accent pe evaluarea progreselor pe baza meritelor proprii, importanţa asigurării unui proces de reforme cuprinzătoare, profunde şi credibile, pentru îndeplinirea criteriilor de aderare.
În acest sens, a menţionat că este necesară acordarea de asistenţă şi expertiză statelor candidate şi potenţial candidate pentru avansarea reformelor necesare aderării. Tytti Tuppurainen a mulţumit pentru sprijinul acordat, inclusiv personal de ministrul Aurescu, pentru aderarea Finlandei la NATO.
Bogdan Aurescu a arătat că România va continua să rămână implicată activ în acest proces, inclusiv prin derularea mandatului de Ambasadă - Punct de Contact NATO la Helsinki, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News