Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
BNR, avertisment pentru români: "2023 va fi un an greu. Prețurile vor crește" 
WhatsApp
Un reprezentant al Băncii Naționale a României atrage atenția că 2023 va fi un an dificil pentru români.

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale a României spune că anul 2023 va fi unul al luptei cu inflația. Acesta spune că cel mai probabil prețurile vor continua să crească, însă este foarte important să nu se repete scenariul din 2022, atunci când prețurile pur și simplu au explodat.

Totodată, reprezentantul BNR spune că trebuie atenție foarte mare la măsurile fiscale care vor fi luate, pentru a nu aruncă România în recesiune. 

"2023 va fi un an de luptă cu inflația. Noi va trebui să câștigăm acest război. Pe la jumătatea anului ar trebui să coboare la o singură cifră, iar spre finalul anului să ajungă la o cifră și mai mică, una rezonabilă. Asta ar însemna o bătălie destul de dură în cursul anului viitor. Sigur, asta nu înseamnă că prețurile nu vor mai crește. Vor mai crește, dar important este să nu mai avem ritmul de creștere pe care l-am avut anul trecut. E o luptă foarte dificilă mai ales că trebuie să o facem ținând și de creșterea economică, să încercăm să nu ducem România în recesiune," a declarat Dan Suciu.  

Prețurile la combustibili și ROBOR-ul au scăzut după controalele anunțate de autorități

Autoritățile din România au demarat controale atât la marile lanțuri de benzinării, dar si la bănci, acolo unde există suspiciuni că aceștia s-ar fi înțeles pentru creșterea artificială a ROBOR-ului. După aceste acțiuni s-au văzut și primele rezultate: prețul benzinei este în premieră sub 6 lei, iar ROBOR-ul continuă să scadă de la lună la lună. 

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut uşor miercuri, la 7,60% pe an, de la 7,61% pe an, marţi, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 7,84% pe an iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 8,10% pe an.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 4,06% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul II 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 2,65%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel