Citește și: Zaţ de cafea: Top ZECE utilizări inteligente pentru casa şi grădina ta!
De obicei, puteți cumpăra bicarbonat de sodiu de la orice magazin alimentar. Bicarbonatul de sodiu are o serie de utilizări casnice, în special în curățare.
Cum funcţionează?
Atunci când o substanță este prea acidă sau alcalină, bicarbonatul de sodiu neutralizează pH-ul și descurajează schimbarea echilibrului pH-ului, un proces numit tamponare. Efectul de neutralizare și tampon combinat îi permite să curețe și să dezodorizeze eficient.
Citeşte şi: Menta pentru sănătate şi pentru casă: 12 utilizări ingenioase ale acestei plante
Curăţător de scurgere
Probabil ați observat deja că bicarbonatul de sodiu funcționează bine pe grăsime. Aceeași putere îl face un curățător de scurgere excelent și sigur. Preveniți acumulările de grăsimi care riscă să vă blocheze scurgerea urmând această metodă simplă:
- Se toarnă o jumătate de cană de bicarbonat de sodiu în scurgere, apoi se adaugă încet o jumătate de cană de oțet alb
- Așteptați 30 de minute, apoi clătiți cu multă apă clocotită
- Repetați dacă este necesar.
De asemenea, puteți utiliza această metodă pentru a vă curăța toaleta sau pentru a preveni blocarea acesteia.
Intensifică efectul detergentului de rufe
Ai avut o cină deosebit de animată care s-a încheiat cu jumătate din masă pe hainele tale? Adăugați 1-2 linguri de bicarbonat de sodiu la o încărcătură completă în maşina de spălat și va crește puterea de curățare a detergentului dvs. de rufe, indiferent dacă este lichid sau praf. Bicarbonatul de sodiu nu numai că neutralizează mirosurile, ci ajută pentru a îndepărta murdăria și petele. Pentru petele deosebit de dure, combinați trei părți bicarbonat de sodiu cu o parte de apă pentru a forma o pastă și aplicați-le pe pete câteva ore înainte de spălare, apoi spălaţi-le normal la maşină.
Dezodorizant versatil
Fie că este vorba despre o toaletă cu mirosuri înțepătoare sau pantofi mirositori, o cutie de prânz mirositoare sau un dulap învechit, puteți folosi bicarbonatul de sodiu ca dezodorizant. Pentru zonele uscate, presărați bicarbonat de sodiu peste zona pe care doriți să o dezodorizați, apoi lăsați-o peste noapte. Dacă puteți, sigilați-l pentru a-l face mai eficient (de exemplu, închideți cutia de prânz cu bicarbonatul înăuntru). Apoi, pur și simplu îndepărtați bicarbonatul de sodiu, care va fi absorbit mirosul a ceea ce ați încercat să deăodorizați. Pentru articolele cu adevărat mirositoare, cum ar fi pantofii, poate fi necesar să faceți acest lucru în mod regulat sau de mai multe ori. Pentru zonele umede, cum ar fi o toaletă sau o baie, dizolvați o ceașcă de bicarbonat de sodiu la aproximativ fiecare 5 litri de apă, lăsați-o timp de o oră și spălați-o sau scurgeți-o.
Elimină petele
Pe lângă îndepărtarea petelor de pe îmbrăcăminte, bicarbonatul de sodiu este, de asemenea, bun pentru a vă ajuta să îndepărtați petele din vase, oale și tigăi sau de pe perdelele de duș. Folosiți-l pentru a vă spori spălatul vase adăugând două linguri în pulberea de spălat vase. Pentru pete foarte dure sau extra-grase, înmuiați vasul într-un amestec de 1-2 linguri bicarbonat de sodiu și apă caldă timp de cel puțin o jumătate de oră înainte de spălare. Este minunat pentru curățarea petelor de ceai și cafea greu de estompat sau a perdelelor de duș cu mucegai.
Scrub fără zgârieturi
Bicarbonatul de sodiu uscat poate fi folosit și ca un exfoliant care nu va zgâria suprafețele, de la bucătărie până la baie și rufe. Presărați bicarbonat de sodiu pe un burete sau o cârpă umedă și folosiți-l pe vasele cu alimente gătite sau chiuvete, dușuri și căzi, fără grijă că veţi lăsa urme pe suprafeţe.
Curăță și dezodorizează pielea
Faceți o pastă de bicarbonat de sodiu din trei părți într-o parte de apă și folosiți-o ca un exfoliant delicat pentru a îndepărta murdăria și mirosurile de pe mâini, chiar și mirosul de ceapă. Clătiți cu apă călduţă. De asemenea, puteți adăuga 1-2 linguri în cadă când faceţi baie pentru a curăţa mai bine pielea. Nu aplicaţi direct bicarbonat peste răni deschise, sau coşuri dureroase, întrucât există un risc de iritaţie, în funcţie de tipul dvs. de piele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News