Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Bărbatul care l-a ucis pe deputatul britanic David Amess plănuia acte teroriste
WhatsApp
Suspectul arestat după moartea deputatului britanic David Amess, înjunghiat în timpul unei audienţe, a fost inculpat pentru crimă şi plănuirea unor acte teroriste, au anunţat joi poliţia şi parchetul, relatează AFP, citată de Agerpres. 

Ali Harbi Ali, un britanic originar din Somalia în vârstă de 25 de ani, urmează să fie prezentat joi în faţa unui judecător, la Londra.

"Vom prezenta Curţii faptul că această crimă are o conexiune teroristă, mai precis motivaţii atât religioase, cât şi ideologice", a precizat Nick Price, şeful diviziei antiteroriste a parchetului, într-un comunicat.

Poliţia a evocat deja "o motivaţie potenţial legată de extremismul islamist".

David Amess, deputat conservator de 69 de ani şi tată a cinci copii, a fost ucis cu lovituri de cuţit vineri, în timp ce discuta cu alegătorii din circumscripţie într-o biserică metodistă din Leigh-on-Sea, la circa 60 km est de Londra. Suspectul, care potrivit media britanice participase la un program de combatere a radicalizării, a fost arestat la faţa locului.

Această dramă a bulversat ţara, reamintind de trauma provocată de asasinarea deputatei laburiste Jo Cox în iunie 2016 de către un extremist de dreapta şi a determinat apeluri la întărirea securităţii aleşilor, notează AFP.

Poliţia Metropolitană din Londra (Met), care a declarat oficial crima drept ''un incident terorist'', îl va putea udia  pe tânăr până pe 22 octombrie.

Potrivit BBC, Ali Harbi Ali a fost inclus în urmă cu câţiva ani în programul naţional Prevent de prevenire a terorismului, unde sunt trimişi, în mod voluntar, persoanele aflate în pericol de a se radicaliza. Cu toate acestea, presa internațională  spune că individul a petrecut puţin timp în acest program şi nu a fost inclus niciodată în vreo listă de persoane de interes pentru serviciile secrete.

Parlamentarul în vârstă de 69 de ani, membru al Partidului Conservator al premierului Boris Johnson şi un susţinător înfocat al Brexitului, a fost înjunghiat cu multiple lovituri în jurul orei 11:00 GMT. David Amess, care reprezenta în Camera Comunelor circumscripţia Southend West din comitatul Essex, a fost înjunghiat de un bărbat care a pătruns în biserica metodistă din Leigh-on-Sea, la aproximativ 60 de mile est de Londra, în timpul unei întâlniri cu alegătorii.

Mai mulți politicieni din Marea Britanie au fost amenințați

 

Mai mulţi parlamentari  au spus că au făcut obiectul unor ameninţări cu moartea în contextul nesfârşitelor dezbateri contradictorii legate de Brexit.

Fundaţia Jo Cox, denumită după parlamentara ucisă în 2016, a declarat că "toţi aleşii merită să fie în siguranţă". "Violenţa şi injuriile la adresa lor sunt inacceptabile" şi "pun în pericol oamenii şi familiile lor", precum şi "democraţia".

În 2010, deputatul laburist Stephen Timms a fost înjunghiat de mai multe ori, dar şi-a revenit după rănile care i-ar fi putut costa viaţa. Deputatul s-a declarat "îngrozit" pe Twitter de uciderea lui David Amess.

În ianuarie 2000, deputatul liberal-democrat Nigel Jones a fost rănit, iar asistentul său a fost ucis de un bărbat înarmat cu o sabie în timp ce se afla în-o întâlnire cu aleşii din circumscripţia sa în Cheltenham, vestul Angliei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Crossuri parteneri
Internațional Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel