La prima evaluare majoră a riscurilor economice ale unei escaladări a războiului dincolo de granițele Fâșiei Gaza, Banca Mondială a afirmat că există pericolul ca prețul țițeiului să se ridice la cote necunoscute anterior.
Potrivit scenariului care prezice „înălțimi necunoscute”, prețul barilului de petrol ar crește de la 90 de dolari la 140 de dolari sau chiar 157 de dolari, amintind de situația creată de boicotul petrolului arab din 1973 din Occident. Recordul anterior al prețului petrolului a fost în 2008, când a ajuns la 147 de dolari pe baril.
Indermit Gill, economistul-șef al Băncii Mondiale, subliniază că actualul conflict din Orientul Mijlociu se desfășoară în timpul războiului ruso-ucrainean, care a provocat cel mai mare șoc pe piața de mărfuri, scrie novekedes.hu.
„Dacă conflictul ar escalada, economia mondială ar experimenta un șoc energetic dublu din cauza războiului din Ucraina, pe de o parte, și din Orientul Mijlociu, pe de altă parte”, avertizează Gill factorii de decizie.
În cea mai recentă perspectivă a pieței materiilor prime, Banca Mondială afirmă că șocul pentru economia mondială ar însemna nu doar o creștere a prețurilor la energie, ci și prețuri mari la alimente, motiv pentru care sute de milioane de oameni vor muri de foame.
Potrivit evaluării Băncii Mondiale, războiul Israel-Hamas a avut până acum un efect redus asupra prețurilor mărfurilor. Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 6%. Cu toate acestea, „prețurile mărfurilor vor crește rapid dacă conflictul va escalada”.
Potrivit lui Ayhan Kose, economist-șef adjunct al Băncii Mondiale, prețurile mai mari ale petrolului, dacă sunt susținute, vor duce inevitabil la prețuri mai mari la alimente.
„Un șoc sever al prețului petrolului ar exacerba inflația deja ridicată a prețurilor la alimente în multe țări în curs de dezvoltare. La sfârșitul anului 2022, peste 700 de milioane de oameni - aproape o zecime din populația lumii - erau subnutriți. Escaladarea conflictului Israel-Hamas ar crește insecuritatea aprovizionării cu alimente, nu numai în regiune, ci și în întreaga lume”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News