Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Banca Mondială anunță o nouă criză a petrolului: prețul poate ajunge la 150 de dolari
WhatsApp
Potrivit Bancii Mondiale, vor exista probleme în aprovizionarea cu petrol și prețurile alimentelor va crește.
Banca Mondială anunță o nouă criză a petrolului, prețul poate ajunge la 150 de dolari. Sursa foto: freepik.com

La prima evaluare majoră a riscurilor economice ale unei escaladări a războiului dincolo de granițele Fâșiei Gaza, Banca Mondială a afirmat că există pericolul ca prețul țițeiului să se ridice la cote necunoscute anterior.

Potrivit scenariului care prezice „înălțimi necunoscute”, prețul barilului de petrol ar crește de la 90 de dolari la 140 de dolari sau chiar 157 de dolari, amintind de situația creată de boicotul petrolului arab din 1973 din Occident. Recordul anterior al prețului petrolului a fost în 2008, când a ajuns la 147 de dolari pe baril.

Indermit Gill, economistul-șef al Băncii Mondiale, subliniază că actualul conflict din Orientul Mijlociu se desfășoară în timpul războiului ruso-ucrainean, care a provocat cel mai mare șoc pe piața de mărfuri, scrie novekedes.hu.

„Dacă conflictul ar escalada, economia mondială ar experimenta un șoc energetic dublu din cauza războiului din Ucraina, pe de o parte, și din Orientul Mijlociu, pe de altă parte”, avertizează Gill factorii de decizie.

 

Prețurile mai mari ale petrolului vor duce inevitabil la prețuri mai mari la alimente

 

În cea mai recentă perspectivă a pieței materiilor prime, Banca Mondială afirmă că șocul pentru economia mondială ar însemna nu doar o creștere a prețurilor la energie, ci și prețuri mari la alimente, motiv pentru care sute de milioane de oameni vor muri de foame.

Potrivit evaluării Băncii Mondiale, războiul Israel-Hamas a avut până acum un efect redus asupra prețurilor mărfurilor. Prețurile petrolului au crescut cu aproximativ 6%. Cu toate acestea, „prețurile mărfurilor vor crește rapid dacă conflictul va escalada”.

Potrivit lui Ayhan Kose, economist-șef adjunct al Băncii Mondiale, prețurile mai mari ale petrolului, dacă sunt susținute, vor duce inevitabil la prețuri mai mari la alimente.

„Un șoc sever al prețului petrolului ar exacerba inflația deja ridicată a prețurilor la alimente în multe țări în curs de dezvoltare. La sfârșitul anului 2022, peste 700 de milioane de oameni - aproape o zecime din populația lumii - erau subnutriți. Escaladarea conflictului Israel-Hamas ar crește insecuritatea aprovizionării cu alimente, nu numai în regiune, ci și în întreaga lume”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Top cele mai citite știri
Economie Vezi toate articolele
Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
pixel