Publicitate
Costul vieții este în creștere în Austria. Potrivit Camerei Muncii din Viena, locuitorii capitalei Austriei vor trebui să plătească în acest an cu 1.200-2.400 de euro mai mult pentru cheltuieli diverse.
Pandemiile și războiul din Ucraina fac să crească inflația. Potrivit unei evaluări realizate de Camera Muncii din Viena pentru Radio Wien, costul vieții va crește cu 100-200 de euro pe lună. Acest lucru ar însemna o majorare de până la 2.400 de euro pe an. Suma exactă depinde de inflația reală de la sfârșitul anului. În funcție de estimare, acest procent variază între 5,8 și 9%.
Estimarea Băncii Naționale a Austriei (OeNB) este cea mai mare, de 9%. Previziunile presupun o intensificare a războiului din Ucraina și măsuri serioase împotriva Rusiei. Embargourile asupra petrolului și a gazelor ar putea duce la o nouă creștere a prețului, a declarat Dominik Bernhofer de la Camera Muncii din Viena pentru Radio Viena:
"Un embargo petrolier nu afectează atât de mult Austria acum, deoarece țara nu este prea dependentă de petrolul rusesc. Dar, desigur, are un efect asupra pieței în general". Un embargo asupra gazului ar fi mai dramatic "pentru economia austriacă, pe de o parte, pentru gospodăriile private care se încălzesc mult cu gaz, dar, pe de altă parte, desigur, și pentru industria care are nevoie de gaz pentru producție".
Viena este mai afectată de creșterea prețurilor, chiar dacă cifrele absolute sunt sub media austriacă de aproximativ 1.400 de euro, conform previziunilor WIFO. Motivul este acela că în Viena există multe persoane cu venituri mici care se confruntă în special cu creșterea prețurilor.
Bernhofer vede o provocare pentru guvernul federal: "O cerință importantă ar fi ca ajustarea chiriilor orientative, care a avut loc la 1 aprilie, să fie retrasă. Apoi, orașul Viena ar putea urma exemplul clădirilor municipale și ar putea, de asemenea, să retragă majorarea", spune expertul.
Pe lângă situația creșterii costului traiului, Austria se confruntă și cu alerta unor noi variante de Omicron, care ar fi mai agresive și ar conduce la mai multe infecții. Cu toate acestea, până în prezent nu există indicii ale unei evoluții severe a bolii.
Noile subvariante Omicron BA.4 și BA.5 au fost detectate pentru prima dată în Austria. Potrivit ministrului sănătății, Johannes Rauch (Verzi), acestea ar trebui să ducă la un număr ușor mai mare de infecții decât varianta dominantă în prezent, dar în prezent nu este necesar să se ia măsuri.
Primele cazuri au fost identificate în Viena, Salzburg și Styria. Monitorizarea apelor uzate la nivel național nu a adus încă nicio dovadă a variantelor de virus detectate, în principal, în Africa de Sud. În Africa de Sud, unde în prezent este iarnă, se acumulează cel de-al cincilea val de infecție. Variantele Omicron BA.4 și BA.5, care sunt larg răspândite acolo, ar conține mutații care sunt parțial deja cunoscute de la alte variante, cum ar fi Delta, a declarat miercuri virusologul Andreas Bergthaler în revista "Ö1" - Morgenjournal.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News